Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ubrzajte svoj metabolizam: Evo kako možete brže topiti masne naslage

Preuzmite sliku

Bilo da ste usred dijete ili programa vježbanja ili upravo trebate da ih uspješno završite, glavna stvar koju ćete primijetiti jeste da se količina masti koju sagorijevate usporava.

Oni nevjerovatni rezultati koje ste očekivali kada ste počeli skoro su pa nestali ili se jednostavno nikada nisu ni pokazali. Vaš metabolizam se prilagodio novom “operativnom” nivou te postoji velika šansa da na njemu i ostane. Upravo zbog toga je teško da se riješite suvišnih kilograma. Ipak, postoji i jednostavna strategija kako da ponovo pokrenete metabolizam putem novih načina ishrane i vježbanja. Evo o čemu se radi.

Dodajte više “sagorjevača” u ishranu

Ograničite unos svježeg voća na crno grožđe, borovnice, kupine, maline i trešnje. Ove vrste voća ne samo da sadrže male količine ugljenih hidrata već i razlažu masti tako da se one brže mogu eliminisati iz organizma. Još bolja kombinacija za ubrzavanje metabolizma su bobičasto voće i nemasni jogurt.

 • Eliminišite salo sa stomaka brže

  Ograničite unos kofeina na zeleni i crni čaj. Istraživanja pokazuju da ove vrste čaja brže tope masne naslage sa stomaka, a u kombinaciji sa limunom, efekat je još veći.

  Koristite više maslinovog ulja

  Maslinovo ulje metaboliše masti na prirodan način. Istraživanja pokazuju da 30 ml maslinovog ulja dnevno može smanjiti masne naslage i do jednog kilograma sedmično.

  Jedite više zeleniša

  Špinat, kelj i blitva prirodno kontrolišu apetit. Najbolje od svega jeste i to što ubrzavaju metabolizam, a mogu se naći gotovo cijele godine.

 • Vježbajte na otvorenom

  Ako ste izgubili dosta kilograma na traci za trčanje ili časovima aerobika i ako to više ne djeluje, to je zbog toga što se vaš organizam navikao na intenzitet vježbanja i više ne sagorijeva masti tako efikasno. Prva reakcija je da se poveća intenzitet treninga, ali tijelo će se i dalje odupirati. Najbolji pristup je da promijenite mjesto vježbanja. Na primjer, zamijenite traku za trčanje hodanjem ili trčanjem vani. Ovo će “probuditi” vaše tijelo i pomoći vam da sagorite više kalorija.

  Koristite traku za trčanje u svoju korist

  Ako ne možete hodati ili trčati napolju, pobrinite se da miksate podešavanja na traci za trčanje. Intervali brzine zaista djeluju: trčite 60 sekundi najbrže što možete, a onda minut do dva trčite lagano. Ako koristite traku na kojoj je moguće mijenjati nagib, onda možete programirati i “brdoviti” metod rada u kojem ćete brzo hodati ili trčati. (minimagazin.info)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,