Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ublažite vrelinu ljeta: Ove namirnice hlade organizam

Preuzmite sliku

Kako temperature rastu, tako nam postaje sve teže da se rashladimo. Pogrešan izbor namirnica u ljetnjem periodu može učiniti stvari još težim. Zato birajte onu hranu koja će imati rashlađujući efekat tokom vrelih ljetnjih dana.

Tokom ljeta, visoke temperature mogu uzrokovati gubitak tečnosti iz tijela, skupljanje toksina i dehidraciju. Simptomi pregrijavanja mogu biti: osjećaj vrućine, znojenje, žeđ, zatvor, neugodni mirisi stolice, mučnina, crvenilo očiju, crvenilo lica, pretjerana osjetljivost, glavobolja, živopisni snovi, izrasline u ustima ili jeziku ili oko usta, brzi puls, taman urin, pretjerana želučana kiselina, osjetljivost i upale kože.

Prema ayurvedi pitte, u nedostataku yina, odnosno energiju odgovornu za funkcije vlaženja i hlađenja tijela, dolazi do zagrijavanja.

U odnosu na njihove energetske karakteristike, namirnice možemo podijeliti u tri kategorije: one koje hlade, one koje griju organizam i neutralne. Evo šta bi trebalo da izbjegavate, a šta je poželjno da uvedete u svakodnevnu ishranu, da biste ublažili vrelinu ljeta.

Izbjegavajte:
Ono što bi trebalo da izbjegavate su šećer, začini, kofein i alkohol.

Namirnice koje hlade:
Voće: jabuka, banana, grejp, kivi, limun, narandža, kruška, jagoda, lubenica
Povrće: celer, krastavac, patlidžan, zeleno lisnato povrće, svjež paradajz
Žitarice: ječam, heljda, proso, tofu, integralna pšenica

Neutralne namirnice:
Voće: kajsija, smokva, goji bobice, grožđe, masline, ananas, šljiva
Povrće: šargarepa, kineski kupus, kukuruz, krumpir, bundeva, slatki krompir, grašak
Žitarice, sjemenke i orašasti plodovi: bademi, crni sezam, kikiriki, riža, raž, neke vrste pasulja, sjemenke suncokreta

Hrana koja hladi nije pogodna za osobe sa simptomima hladnih ruku, nogu, tijela, dijarejom, bolovima u stomaku, manjkom energije i bolnim zglobovima. (zena.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,