Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U tetoviranju se pojavio vrlo opasan trend zbog kojeg biste mogli oslijepiti

Preuzmite sliku

Tetovaže i piercinzi su dugo bili smatrani isključivo dijelom alternativne scene, ali danas više nisu tolika rijetkost.

Međutim, trendovi u ukrašavanju tijela otišli su mnogo dalje. Jedan od rastućih trendova u tetoviranju je ukrašavanje očnih jabučica, piše The Daily Mail.

Nimalo bezopasna procedura ubrizgavanja tinte u oči uzela je maha i po društvenim mrežama, a oftalmolozi upozoravaju da ovaj neobičan trend može dovesti do brojnih posljedica poput sljepoće ili infekcija koje se mogu proširiti i na druge dijelove tijela.

Jedan od začetnika ovog trenda, američki tattoo majstor Luna Cobra tvrdi da je dobro upoznat s procesom tetoviranja očnih jabučica i da je mnogo sigurnije nego što se čini.

  • “Proučavao sam anatomiju oka i razgovarao s više ljekara i hirurga kad sam ovo počeo raditi prije desetak godina. Od tada se trudim unaprijediti praksu kako bi bila što sigurnija, a do sad sam skupio veliko znanje vezano za to”, ispričao je Huffington Postu.

    Ipak, i on upozorava na moguće teške posljedice te smatra da bi se za ovakve zahvate trebalo obraćati isključivo educiranim stručnjacima.

    “Vrlo je opasno raditi to bez ikakve medicinske edukacije. Klijenti tako riskiraju ozbiljne smetnje vida pa čak i sljepilo. Najsigurnije bi bilo da se takvi postupci dopuštaju samo očnim hirurzima”, kaže on. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje