Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

‘U stravičnoj nesreći izgubila sam i muža i sina, nisam mislila da ću ikad moći opet biti sretna’

Preuzmite sliku

Bivšoj advokatici Anni-Louise (44) prije pet godina život je postao tragedija kada je izgubila svog supruga Stuarta (43) i sedmogodišnjeg sina Frasera koji su poginuli nakon što ih je auto udario kada su se vraćali sa zabave, a Anna-Louise je tada ostala skoro bez svega.

Međutim sada je ponovno dobila drugu šansu za sreću, iako je nakon toga mislila da se to neće nikada dogoditi.

Anna-Louise ostala je majka udovica kćeri Elizabeth, koja sada ima osam godina.

– Gubitak Stuarta i Frasera na tako užasan način gotovo me uništio. Iskreno sam se pitala hoću li ikad više biti sretna. Osjećam se tako sretnom što sam ponovno pronašala nekoga tko me istinski voli i brine za mene – rekla je Anna-Louise.

Anna-Louise i Stuart bili su zajedno 11 godina kad se dogodilo ono nezamislivo.

– Naš je život uvijek bio uzbudljiv i zabavan. Sve smo radili zajedno. Ni jedan dan nikada nije bio dosadan – govori Anna-Louise.

Zatim, u večer 5. decembra 2015., šetali su prema kući s prijateljima nakon zabave na kojoj su bili Stuart, Fraser i Anna-Louise. Niotkuda se pojavio automobil koji je udario Stuarta i Frasera.

– Nikad, nikada neću zaboraviti tu traumu. Stuart je proglašen mrtvim na mjestu događaja, ali nisam se mogla nikako oprostiti od njega jer su me odveli da budem s Fraserom na intenzivnoj njezi – kaže Anna Louise.

Fraser je umro nekoliko sati kasnije u dječjoj bolnici u Bristolu.

– Pokušala sam ostati jaka za Elizabeth dok sam davala izjave policiji i organizovala sahranu. Ali stalno sam mislila da sam sigurno učinila nešto stravično da bih zaslužila da nam se ovo dogodi. Sedmicama i mjesecima nakon toga bila sam u nezamislivoj tuzi. Jedva sam mogla funkcionirati. Svaki dan bih se probudila i pokušala prebroditi taj dan, pa sljedeći. Ja sam postojala, a nisam živjela. Najteža su vremena bila kad bi se Elizabeth i ja vratili kući i zatvorili vrata i bili tamo sasvim sami – kaže Anna Louise.

Nakon što je donirala Fraserove bubrege, pluća, jetru i srce i Stuartovo tkivo nakon njihove smrti, Anna-Louise odlučila je osnovati dobrotvornu organizaciju za podizanje svijesti o darivanju organa.

Nazvala je ‘Vjeruj’. U međuvremenu, u julu 2016. godine vozač Joshua Staples, tada 22-godišnjak iz Tonyrefaila, Porth, osuđen je na 16 mjeseci zatvora zbog nepažljive vožnje uzrokujući smrt Stuarta i Frasera.

– Bilo mi je drago što sam to poglavlje mogla pomalo zatvoriti kako bih se mogla ponovno usredotočiti na ono pozitivno – rekla je Anna-Louise.

Tada je u novembru 2018. Anna-Louise upoznala svog sadašnjeg supruga Zacha Stubbingsa (42), nakon što je u njezinoj dobrotvornoj organizaciji kupio medvjedića Fraser.

Zach je član posade službe traganja i spašavanja, a uz to je razveden i ima dvoje djece. Boluje od mijeloma, oblika raka krvi koji je neaktivan posljednjih pet godina.

– Naše prijateljstvo započelo je šetnjama i kavom, a zatim me Zach pozvao na večeru. Svidjelo mi se što me slušao, a kako se u Cardiff preselio tek 2018. godine, poznavao me ovakvu kakvu jesam, a ne kao ženu koja je u tako tragičnom incidentu izgubila muža i sina. Prvo sam se brinula, misleći kako je prerano i nisam se mogla suočiti s tim da me neko osuđuje, pa sam rekla Zachu da možemo biti samo prijatelji. Ljubazan i strpljiv, složio se bez oklijevanja. Ali nastavili smo provoditi vrijeme zajedno, a u martu 2019. objasnio mi je da želi nešto više i pitao me želim li izaći s njim kako treba. Shvatila sam da ne mogu živjeti s ‘šta ako’, morala sam iskoristiti ovu priliku za sreću. Moja porodica i prijatelji pružali su mi podršku, ali ja sam se i dalje osjećala užasno jer volim nekog novog – govori Anna-Louise.

– Tada sam shvatila da se borim s krivnjom. Ali Zach je prekrasan čovjek i pomogao mi je shvatiti da zaslužujem biti sretna. Nisam se trebala osjećati krivom ili posramljenom zbog osmijeha i sreće – rekla je Anna-Louise.

Zach ima dva sina, Owynna (11) i Iestyna (14), a Anna-Louise kaže da se svi obožavaju.

Anna-Louise i Zach odlučili su se zajedno preseliti radi karantina jer se on morao čuvati.

Zach je 18. decembra 2019. predložio vjenčanje u Castellu Cochu, dvorcu iz 19. stoljeća odmah pokraj Cardiffa. Par se vjenčao 30. avgusta ove godine, s Elizabeth kao djeverušom, a Josephovi sinovi nosili su prstenje.

– Bili smo okruženi s toliko ljubavi i osjećala sam da imam i Stuartov i Fraserov blagoslov i oni su pazili na nas. Svi su bili oduševljeni, ja sam bila presretna. Oboje smo se osjećali vrlo blagoslovljeno. Zach cijeni to što su Stuart i Fraser dio naših života i da Elizabeth nikada ne smije zaboraviti oca i brata. Elizabeth zaista poštuje Zacha – kaže Anna-Louise.

Pet godina nakon smrti Stuarta i Frasera, Anna-Louise čula je od nekih porodica kako je jedan dječak primio Fraserovo srce.

– Divno je znati da Fraser nije umro uzalud i da je nekome drugome dao život. Osjećam se tako nevjervatno ponosna na svog dječaka. Moja misija je pomoći drugim porodicama da prođu kroz slične traume – govori Anna-Louise.

Uprkos novoj sreći, ožiljci Anna-Louise nikada neće u potpunosti zacijeliti.

– Fraser bi ovaj mjesec krenuo u srednju školu, pa je za mene to bilo teško razdoblje. Ne usuđujem se razmišljati o tome kakav bi on bio, jer bi to samo izazvalo bijes i bol. Radije pokušavam cijeniti ono što je bio – čarobni dječak koji će biti zauvijek mlad, koji mi je pokazao da bismo svi trebali živjeti punim plućima jer nikad ne znate što vas čeka. Niko vas ne može pripremiti za nezamislivo. Život je zaista dar. Zato ga morate maksimalno iskoristiti – rekla je Anna-Louise. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,