Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U rodni list bebe upisali imena čak tri oca, iako biološki i nisu očevi: ‘Izborili smo se za to’

Preuzmite sliku

Ian Jenkins, Alan Mayfield i Jeremy Allen Hodges, sva trojica iz SAD-a, u historiju su ušli kao prvi čija imena su se našla u rodnom listu djeteta kojeg su dobili uz pomoć doniranog embrija i surogat majke. Sva trojica su navedeni kao očevi malenoj Piper.

Bilo je to 2017. godine. Takva odluka suda bila je pravni presedan i nada za mnoge poliamorne porodice u SAD-u (poliamorna veza je ljubavni odnos s više partnera u isto vrijeme). U međuvremenu su dobili još jedno dijete, sina Parkera, istim putem kao i kći Piper.

Prisjetili su se kako je sve počelo

– Jeremyjev prijatelj ponudio nam je embrije koji su im ostali nakon stvaranja porodice putem IVF-a. Tako smo dobili mogućnost usvojiti te embrije i podignuti vlastitu jedinstvenu porodicu – ispričao je Ian, inače doktor po struci.

Ta jedinstvena porodica uključuje trojicu muškaraca, darivatelje embrija i surogat majke koje su tu djecu nosile. Na putu do roditeljstva bilo im je, kažu, potrebno više advokata i novca nego što su u početku mislili da će trebati.

Alan je opisao kako je to izgledalo na sudu

– Izborili smo se za to. Svađali smo se u sudnici, bilo je vrlo napeto i zanimljivo. U početku smo mislili kako nam to neće odobriti, pa smo zatražili da progovorimo na sudu. Ispričali smo naše stajalište, a sutkinja se na kraju predomislila i odobrila nam roditeljsko pravo za naše dijete i prije nego što se ono rodilo – rekao je Alan koji je u vezi s Ianom 17 godina dok se Jeremy njihovoj ljubavnoj zajednici pridružio prije osam.

Ian je napisao knjigu o njihovom nevjerovatnom iskustvu, izašla je nedavno, a zove se prigodno i pomalo filmski ‘Three Dads and a Baby’ (Tri oca i beba). Kažu da su jako sretni svi zajedno. Žive u Kaliforniji i kažu da ih je okolina dobro prihvatila. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,