Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U paklu dječjeg bijesa – najvažnije je da i vi ne pobijesnite

Preuzmite sliku

”Nije vaš zadatak da dijete nikad nema tantrum, vaš je zadatak da ga i vi ne dobijete”, u toj rečenici je sažeta gotovo sva mudrost što činiti kad dijete uhvati bijes.

Nastup bijesa (tantrum) može varirati od cmizdrenja do bacanja i udaranja. Najupornija djeca mogu i poplaviti od gubitka zraka. Javljaju se u dobi između jedne i tri godine, no to je sve vrlo individualno. Neka djeca nastup bijesa doživljavaju redovno, a neka, tvrde roditelji, nikad ih nisu iskusila.

Stvar izgleda otprilike ovako: dijete (roditelji tvrde ničim izazvano ili izazvano sitnicom) iznenada se uzruja, počne urlati, plakati i gubi kontrolu. Vi, posebno ako ste na javnom mjestu, slično kao i vaš mališan također gubite kontrolu. Ili se zbog ljudi pravite da je ne gubite, a kipite u sebi. Dobra vijest je da s iskustvom sve postaje lakše. Vjerovatno zato jer već otprilike znate tok pa se lakše nosite sa stresom.

 • dijete-roditelj-bijes-huja
 • Djeca nemaju razvijen osjećaj suzdržavanja

  Čak i blaga djeca divnih karaktera mogu pokleknuti pod izljevima bijesa. Oni su normalan dio razvoja budući da djeca nemaju razvijen sistem suzdržavanja i kontrole. Slično kao što se vi uzrujate kad se pokvari neki uređaj koji ste upravo pokušali upaliti, tako se frustrirano nekad osjećaju i najmlađi. Nekad psujete kad vam ne ide od ruke, nekad bacate stvari, nekad se otresete na partnera, a nekad se okrenete i odete. Djeci je tantrum jedini na raspolaganju za ispuhavanje bijesa.

  Ipak, česti okidači su kad ono traži pažnju, umorno je ili gladno. Djecu zna izbaciti iz takta i to što se ne mogu izraziti. Kako se govorne vještine poboljšavaju, izljevi bijesa postaju rjeđi.

  Ponudite mu izbor između dvije stvari

  Postoje načini kako možete pokušati izbjeći djetetove ispade bijesa. Primjerice, dajte mu da osjeti kontrolu nad svakodnevnim stvarima. Ponudite mu izbor između dvije vrste sladoleda, između toga hoće li prvo prati zube ili obaviti nuždu prije spavanja…

  Ako već prepoznajete znakove frustracije i mogućeg tantruma odvratite djetetu pažnju. Ponudite mu zamjenski predmet umjesto željenog, predložite neku zanimljivu aktivnost ili krenite u suprotnom smjeru.

  Nemojte se iznenaditi ako kod vašeg djeteta tantrum nastupi nešto kasnije. Izljevi bijesa mogući su već od 15 mjeseci pa sve do 5 godine. Zapravo, pravila ne postoje…

 • djeca-bijes-ljutnja-dijete-beba
 • Najvažnije je birati bitke

  Ponekad ne reagujete na prvu i ne zabranjujte baš sve djetetove želje. Bitno je birati bitke. Ako, naprimjer, navečer ne želi skinuti omiljenu majicu dozvolite mu to. Niko nije umro spavajući u prljavoj odjeći. Vjerovatno će mu ionako do sutra dosaditi. Moj trik je, ako i sutra insistira na istoj odjeći, ‘slučajno’ je smočite dok ujutro pere zube. Gotovo sigurno će mu biti neudobno u mokrom pa će se i sam poželiti presvući. Budite svjesni dječjih granica. Ako znate da je dijete umorno, nije najbolji trenutak za odlazak u trgovinu ni za pozivanje komšija na igru.

  Trik je pokušati tantrum što prije privesti kraju, kažu nova istraživanja. To činite tako da djetetu pomognete da što prije prevlada osjećaje ljutnje i bijesa. Kada dijete jednom prevali osjećaj ljutnje, ostaje samo tuga, a kad nastupi tuga dijete treba utjehu. Najbrži način da prevlada ljutnju ne postoji, ali stručnjaci savjetuju roditeljima da tokom vrištanja i vikanja ne čine ništa. To je teško, ali treba jednostavno pričekati da sve izbaci iz sebe. Osjećaj ljutnje je zamka na koju ne treba nasjesti. Nemojte postavljati pitanja, dodatno raspršivati bijes, prijetiti i šaliti se na račun djetetovih osjećaja. Čak i previše nježnosti može samo produžiti period bijesa.

  Imajte na umu da je djetetu najteže

  No, najvažnije je – ostanite smireni. Nemojte ni slučajno prihvatiti nezrelo ponašanje. Doslovno izbrojite do 10 i smirujte se. Govorite sami sebi da ste odrasli i imajte na umu da je djetetu najteže. Ako imate osjećaj da ćete ‘puknuti’ smireno djetetu recite, unatoč njegovoj dreki, da vam je sve to previše i udaljite se.

  Sa starijom kćeri znala sam izgubiti kontrolu. Nekoliko puta sam je i lupnula po guzi. Poslije toga bih se uvijek osjećala lošije. I to baš nikad ne bi donijelo ništa dobro. Želite li stvarno da vas se vaše dijete boji? Ne. Bitno je da vas poštuje i da vas smatra svojim osloncem. A to s nasiljem nećemo nikad postići. Sva sreća pa sam to brzo shvatila.

 • djeca-dijete-roditelj-mama-knjiga-citanje
 • Ne nagrađujte ispade bijesa popuštanjem

  Uvijek se pokušajte spustiti na djetetov nivo, probajte se sjetiti sebe dok ste bili mali. U svakom trenutku pokažite djetetu da ste uz njega i da ga pokušavate razumjeti. Ako je bijesno jer nešto ne može dobiti najbolje je ignorisati ga. Smireno recite ne, objasnite i udaljite se na nekoliko metara. Radite nešto drugo, ali dijete imajte na oku. Znajte da je djetetu uvijek teško s burnim emocijama i da mu, iako se tako ne čini, vaše prisustvo pomaže.

  Nikako nemojte nagrađivati dijete popuštanjem nakon provale bijesa. Kad sve završi budite tu za zagrljaj i iskreno recite djetetu da vam je teško kad je njemu teško. I pohvalite ga što se uspjelo smiriti. (Živim.hr/Lada Novak Starčević)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,