Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlak Ibrahim Kalešić najstariji padobranac u Evropi, skače i u 88. godini

Preuzmite sliku

U 88. godini života, Tuzlak Ibrahim Kalešić je zvanično najstariji padobranac u Evropi koji se i dalje bavi ovim sportom, a novinari agencije Reuters su prisustvovali 1.487. skoku njegove dugogodišnje karijere.

“Ja sam zvanično najstariji padobranac u Evropi koji aktivno skače”, izjavio je ovaj 88-godišnjak za Reuters, te dodao da bi volio još “barem 10 godina” da se bavi time i da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kalešić je rođen 1935. godine, a aktivno se bavi ovim ekstremnim sportom od davne 1951. Godine, te je novinarima Reutersa rekao da mu je ovo 1.487. skok u karijeri.

Prilog sa Ibrahimom možete pogledati OVDJE.

Ispričao je da se mnogi čude što se u tim godinama bavi padobranstvom, ali da se on odlično osjeća i da se psihički odmori i uživa u odličnom društvu dok se bavio ovim sportom.

Ispričao je da svakodnevno vježba 15 minuta, te da njegova supruga brine da pazi na ishranu.

Kao mladić, Kalešić je prošao obuku u jednom letačkom centru u Srbiji prije nego što je i sam postao instruktor skakanja. Godine 1963. postavio je jugoslovenski rekord iskočivši iz aviona na visinu od 5.500 metara.

Kalešić je prošlog mjeseca skakao 21 put za pet dana tokom takmičenja u Prijedoru, a iz Aeroklub-a Prijedor mu je obećano da će mu posuđivati padobran sve dok ima dozvolu od strane zdravstvenih institucija.

Njegova najveća želja je da nabavi svoj vlastiti padobran i još jedan za obuku mladih skakača.

“Ja sam penzioner bez sredstava za kupovinu padobrana i volio bih da imam jedan da obučavam svoje učenike koji bi me onda zamijenili na takmičenjima u skokovima”, rekao je Kalešić.

Također je otkrio da ima jednostavan recept za održavanje forme u njegovim godinama.

“Padobranstvo je ekstreman sport i zahtjeva koncentraciju. Da bi se neko dobro koncentrisao, mora dobro spavati, a da bi se dobro spavalo treba imati čistu savjest da se nikog nije uvrijedilo ili povrijedilo, a onda se može spavati bez noćnih mora i biti sposoban za skakanje”, izjavio je on za Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje