Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turske sapunice su veliki hit u cijelom svijetu, ali šta je zapravo njihova dublja poruka?

Preuzmite sliku

Recept za uspeh mnogih turskih sapunica nije tajna – borba dobra i zla u kojoj dobro uvijek pobjeđuje.

I ta se formula, izgleda, dobro prodaje. Državna televizija TRT navodi da tursku produkciju u prodaji zabavnih televizijskih sadržaja nadmašuju jedino SAD.

Očekuje se da će izvoz turske tv produkcije 2023. dosegnuti milijardu dolara, navodi turska novinska agencija Anadolija.

Turske drame, naročito istorijske, posebno obožavaju u arapskom govornom području. Na Balkanu i u Španiji, pak, bolje prolaze uglavnom klasične, i prilično konzervativne, turske ljubavne priče.

Ali, popularnost turskih tv uspjeha ima i drugu stranu medalje. Egipat, naprimjer, upozorava na tursku produkciju jer smatra na da Turska preko njih želi proširiti svoj uticaj u regionu.

Vrlo popularni istorijski serijal „Ertugrul“, na primjer, prati priču o ocu osnivača Osmanskog carstva. Riječ je o priči o junaštvu u kojoj Ertugrul spašava cijeli islamski svijet.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan preporučio je mladim ljudima da gledaju serijal i nauče nešto o istoriji zemlje.

„Ne zaboravite da dolazimo iz zemlje koja je s 18.000 kvadratnih kilometara porasla na 780.000“, kazao je.

Erdogan često naglašava osmansku istoriju zemlje što potpiruje sumnje da želi biti regionalni lider i da se sapunicama služi za širenje turskog kulturnog uticaja.

Kulturni uticaj putem sapunica

Istorijske drame u državnoj produkciji, smještene u vrijeme Osmanskog carstva, imaju populističku priču, kaže Fejza Akinerdem, sociološkinja medija s istanbulskog univerziteta Bogazici.

Takva vrsta serijala priprema kulturološki plodno tlo za Erdoganov politički despotizam, smatra turski novinar u egzilu Can Dundar.

One ujedno romantizuju prošlost više nego li što brinu o istorijskoj istini, upozoravaju drugi kritičari, prenosi Hina.

Njihov sadržaj posebno kontroliše RTUK, osnovan 1994. kao regulatorno tijelo za medije. Zadatak mu je da motri i isključuje kanale koji emituju sadržaj koji bi mogao biti štetan za vlast.

„Država je htjela vratiti kontrolu nad televizijom, stoga je osnovala RTUK“, navodi Akinerdem.

Član tog tijela koji dolazi iz opozicione Republikanske narodne stranke Ilhan Tasci kaže kako je iz njegovih odluka jasno da se predsjednik RTUK-a jako trudi spriječiti kritike na račun Erdogana i njegove vlade.

Bez alkohola i golotinje 

RTUK ne nadgleda samo političke sadržaje. Tako je nedavno kažnjen jedan tv kanal zbog serija u kojima se vanbračne veze navodno prikazuju kao poželjne. Alkohol i golotinja takođe ne prolaze državnu cenzuru.

Seks, referencije na različitu seksualnu orijentaciju ili alkohol, sve su to sadržaji zbog kojih su neke tv stanice bile danima ugašene, kaže sociolog Besim Can Zirh sa univerziteta Odtu u Ankari.

U posljednje dvije decenije konzervativna vlada temeljno je restrukturisala medije, dodaje.

„Iza mnogih ovakvih odluka stoji ideja o zaštiti ideala savršene turske porodice“, ističe.

Akinerdem je ipak primijetila jednu promjenu u sadržaju turskih serija.

Nasilje nad ženama velika je tema i nalazi svoje mesto u brojnim produkcijama posljednjih godina“, kaže ta sociološkinja i feministkinja.

„Ženska svakodnevica postala je prominentna tema“, dodaje.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,