Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turčin proizvodi bicikla za osobe sa invaliditetom

Preuzmite sliku

Inžinjer Recep Bilal Sengun pokrenuo je firmu za proizvodnju bicikala s ciljem osiguranja posla košarkašima u invalidskim kolicima.

Od malog biznisa danas je došao do toga da 15 različitih modela bicikala, među kojima je i električni, izvozi u šest zemalja.

Sengun kaže da su za osobe sa invaliditetom, koje su osnovale košarkaški klub u Kocaeliju, potrebna invalidska kolica. Podsjetio je da su osobe sa invaliditetom izrazile želju da rade neki posao. Na ideju za otvaranjem ove firme došao je tokom posjete Italiji i Španiji gdje je vidio da osobe sa invaliditetom koriste električne bicikle.

Kako je kazao Sengun, nakon putovanja otišao je do načelnika Ibrahima Karaosmanoglua kojem je rekao o ideji da nešto tako napravi i u tom gradu. Prihvatio je plan i počeli su sa implementacijom tog projekta.

Na početku je bilo problema koje su vremenom prevazišli i napravili uspješan posao. Sengun je istakao da trenutno proizvode 15 različitih modela bicikala, među kojima je i električni.

  • “Na bicikl mogu stati dva putnika i vozač. Kapacitet je 300 kilograma. Potpuno je ručno izrađen. Rad na terenu je uspješan”, ispričao je Sengun.

    Smatra da ovakva vrsta prevoza smanjuje gužvu u saobraćaju, štedi vrijeme i predstavlja ekološki prihvatljiv automobil. Sengun je istakao da gužva u saobraćaju u velikim gradovima uzima mnogo vremena. Poručuje da je vrijeme povratka biciklima.

    “Radimo to sa 100 posto domaćom proizvodnjom. Ima interesovanja i u drugim zemljama. Do sada smo izvozili u Veliku Britaniju, Holandiju, Francusku, Gruziju, Tursku Republiku Sjeverni Kipar i Njemačku”, ispričao je Sengun.

    Naglasio je da bicikli koji se koriste kao taksi, u turističkom smislu privlače veliku pažnju. (Anadolija)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,