Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turčin autostopom obišao 45 zemalja: Fotografisao se na mjestima koja je posjetio njegov djed (FOTO)

Preuzmite sliku

Zaferullah Yildirim (24) iz Istanbula mladić je koji je zaljubljen u putovanja. On je za četiri godine obišao 45 zemalja i 300 gradova. Povrh svega, sve te zemlje obišao je autostopom.

Ipak, to nije sve što ovog mladića čini interesantnim. Zaferullahov djed Dursun Ali Yildirim je 1980-ih godina otputovao u Stuttgart radi posla. Njegov unuk je danas, 30 godina kasnije i 20 godina nakon djedove smrti, pronašao djedove fotografije sa putovanja po Njemačkoj te odlučio posjetiti sva ta mjesta i pokušati napraviti identične fotografije kao i njegov djed.

U razgovoru s novinarom AA Yildirim je govorio o svom veoma interesantnom poduhvatu.

Ističe kako je autostopom počeo putovati 2015. godine i tada je prvi put posjetio Palestinu. Dodaje kako je ovogodišnje putovanje u Njemačku za njega bilo posebno jer je odlučio posjetiti mjesta na kojima je decenijama ranije boravio njegov djed.

“Pronašao sam djedove fotografije, a onda se bacio na posao da otkrijem gdje se nalaze mjesta koja je on posjetio”, kazao je Yildirim, dodavši kako je autostopom putovao u Rusiju, Indiju, Kazahstan, Šri Lanku te brojne zemlje Evrope.

Potom se zajedno s prijateljem zaputio ka Njemačkoj, do koje su autostopom iz Istanbula prešli čak osam zemalja, uključujući zemlje Balkana. Uspio je pronaći sva odredišta koja je posjetio i njegov djed, a istakao je kako su to za njega bili vrlo emotivni trenuci.

“Moj djed je prije 33 godine radio u fabrici automobila u Stuttgratu. Sve fotografije koje sam pronašao zabilježene su 10-ak godina prije njegove smrti, dakle riječ je o fotografijama starim tri decenije. Nije bio veliki problem pronaći sva ta mjesta, s obzirom na to da su sve te građavine i danas u životu”, kazao je Yildirim.

“Bilo je zaista emotivno prilikom dolaska i fotografisanja na svim tim mjestima za koje znam da ih je nakada davno posjetio i moj djed”, istakao je Yildirim, te dodao: “Ljudi trebaju mnogo više vjerovati u sebe. Moraju savladati sve strahove koje imaju. Mislim da moramo izaći na ovakav put i trčati za našim snovima.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje