Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trudnički mozak ili mamnezija nije mit

Preuzmite sliku

Sigurno ste već čuli za trudnički mozak ili mamneziju, pojavu vezanu za probleme s pamćenjem, zbog kojeg trudnice zaboravljaju svakodnevne stvari pa tako nerijetko znaju izgubiti ključeve od automobila, zaboraviti brojeve mobitela ili mjesto na kojem su ostavile novčanik ili automobil.

Mnoga istraživanja su provedena s ciljem otkrivanja uzroka gubljenja koncentracije ili pojave zaboravljivosti kod trudnica i majki, no uzroci i dalje ostaju tajna. Poteškoće s pamćenjem kod trudnica mogu nastati i zbog stresa, mnoštva obaveza ili nedovoljnog spavanja, prenosi index.hr.

Nerođeno dijete, staro nekoliko sedmica, ima veći uticaj na majku nego je sama majka toga svjesna pa tako pokreti bebe u majčinom trbuhu povećavaju broj otkucaja majčinog srca, izazivaju ježenje kože i psihološko uzbuđenje.

“Djeca nam čine čudesne stvari. Od trena kada ih začnemo pa do trenutka kada postanu odrasli ljudi i počnu se brinuti sami za sebe”, rekla je psihologinja Elseline Hoekzema.

Promjene u područjima mozga vezane su za emocije i pamćenje te pripremaju ženu na povezanost s djetetom.

Mamnezija, koja se najčešće događa u prvom tromjesečju, znači pad koncentracije i zaboravljivost kod trudnica jer se počinju mijenjati prioriteti koje mozak sam sebi posloži.

“Početni učinci maminog mozga mogu trajati i do dvije godine. Mamin mozak znači i više prostora za majčinske instinkte pa ćete tako jedini moći razaznati glas svog djeteta u gomili, njihove potrebe kao da su vaše vlastite ili pak što znače određeni znakovi koje vam dijete upućuje. Empatija i suosjećanje nisu slabosti, one su najveća snaga svake majke”, ističe psihologinja.

Zaboravljivost tokom trudnoće smatrajte znakom da je vrijeme da pojednostavite svoj život i usmjerite svu svoju energiju u sebe i svoje dijete. Sve u svemu, trudnički mozak je vrlo česta i privremena pojava koja vas ne bi trebala brinuti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje