Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi za ukusniju tursku kafu: Koliko vode, a koliko kašika kafe staviti i zašto je važna pjena?

Preuzmite sliku

Moja ljubav prema kafi dolazi od moje majke, piše blogerica Aysegul Sanford na blogu Foolproogliving.

Za nju, šoljica turske kafe je dnevni ritual s prijateljima i porodicom, a više od svega je način da se slavi prijateljstvo i pokaže zahvalnost prema onima koje voli. Vještine pripremanja savršene kafe naučila je od majke, a sve je započelo u njezinom djetinjstvu.

– Kada bi stigle mamine prijateljice, moj posao bio je da poslužujem kafu. Nakon što bih im pružila dobrodošlicu, pitala bih ih kakvu kafu piju te odmah otišla u kuhinju skuhati je po njihovom ukusu.

 • Moja majka bila je iznimno ponosna kada bih izašla iz kuhinje s pladnjem s kafom u rukama – ispričala je Aysegul.  Kasnije je tek shvatila koliko je važna tradicija kuhanja kafe. U Turskoj, kada idete kod nekog doma, prvo pitanje nije želite li kafu, već kakvu kafu pijete. Pritom se misli na količinu šećera koju želite u kafi, a očekivani odgovori su: bez šećera, vrlo malo šećera ili jedne do dvije kašikice šećera. Nakon što izrazite svoje želje, odgovornost domaćina je da je pripravi upravo takvu.

  Kao dio turskog kućanstva, Aysegul je stekla puno znanja te ga je odlučila i podijeliti.

  Za savršenu tursku kafu potrebni su: hladna voda, turska kafa, bakrena džezva, šoljice za kafu i šećer. Za kuhanje nije potrebna neka vještina, pomoći će vam samo da upamtite ove jednostavne trikove.

  Voda

  Uvijek koristite hladnu, a za tačnu količinu vode potrebne za kafu, odmjerite broj šoljica koji pravite. Kao pravilo za savršenu tursku kafu, Aysegul otkriva da je potrebno jedna i pol šoljica vode za svaku šoljicu kafe koju kuhate. Šoljica za mjerenje neka bude ona šoljica u kojoj ćete posluživati kafu, a ne uobičajena mjerna šoljica.

  Kafa i šećer

  Za svaku šoljicu kafe, potrebna vam je jedna čajna kašikica mljevene kafe. S tim da se koristi turska kafa, koja je finije mljevena nego obična kafa. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku te umiješajte u kafu. Međutim ako jedan ili više gostiju ne voli kafu sa šećerom, prvo pripremite kafu i natočite njihove šoljice. Zatim vratite džezvu na vatru te dodajte šećer i napravite po njihovim željama.

 • Kako skuhati kafu

  Polako zagrijte hladnu vodu i kafu dok ne zakipi. Za to je potrebno tri do četiri minute. Kako se kafa zagrijava, podizat će se pjena. Običaje je, i iznimno važno, da se turska kafa poslužuje s pjenom na vrhu. Kada je smjesa blizu kipljenja, čajnom kašikicom prebacite dio pjene u svaku šoljicu pojedinačno, a zatim džezvu vratite na vatru. Kada kafa zakipi, prelijte tekućinu do pola šoljice preko pjene koju ste stavili. Zatim ostatak kafe vratite na vatru i kuhajte još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šoljice do vrha.

  Kako poslužiti kafu

  Kafa se uvijek poslužuje s hladnom vodom jer na taj način omogućavamo gostima da isperu svoje nepce i okusne pupoljke kako bi mogli uživati u najboljoj aromi kafe. Uz vodu, običaj je posluživati i slastice. Kod posluživanja, najvažnije je započeti s najstarijom osobom u prostoriji. To je znak poštovanja, a zaobilaženje toga smatra se nepristojnim. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,