Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi za lakše buđenje i ustajanje iz kreveta

Preuzmite sliku

Razbudite se na vrijeme i napunite pozitivnom energijom od ranog jutra i garantujemo da će vam ovo biti omiljeni dio dana.

U nastavku imamo savjete koji će vam pomoći za lakše ustajanje.

Provjerite zdravlje

Jutarnja pospanost može biti povezana sa opštim zdravljem. Možda vam je potrebno da se hranite zdravije, ili da više vježbate, ili možda imate apneju (kratkotrajni prestanak disanja u snu), koja može da uzrokuje jutarnju ošamućenost, ili vam možda krvni pritisak izlazi van granica normale. Ako mislite da sve radite kako treba, posavetujte se se ljekarom, radi stručnog mišljenja.

Nemojte da pijete kafu ili alkohol uveče 

Treba vremena da se alkohol i kofein eliminišu iz organizma, pa je bolje da ih ne konzumirate ni uveče, a ni kasno poslijepodne, ako hoćete da dobro spavate.

 • Držite čašu tečnosti pored kreveta

  Ako odmah po buđenju popijete čašu vode, to vam može pomoći da odmah ustanete. Ako ste ekstremno pospani, možda će u nekim slučajevima pomoći ako popijete šolju kafe koju ste pripremili uveče za ujutru, mada to vjerovatno nije najzdravije rješenje.

  Postavite alarm dalje od kreveta 

  Ako vam alarm nije nadohvat ruke, moraćete da ustanete da ga isključite i to vas možda dovoljno razbudi.

  Pomirišite eterično ulje 

  Mirišljave soli su se vijekovima koristile da se ljudi povrate iz nesvjestice, mada njihov miris nije obavezno bio i prijatan. Vi možete da upotrijebite neko fino eterično ulje, na primer, ruzmarin, limun, cimet ili menta, koje ćete držati pored kreveta i pomirisati čim se probudite. Za miris ruzmarina i cimeta je dokazano da podstiču budnost.

 • Istrenirajte se da ustajete

  Umjesto da se mučite da ujutru izađete iz kreveta, uvježbajte da momentalno reagujete tako što ćete tokom dana vježbati pokrete ustajanja. Tokom dana zamračite sobu, lezite u krevet, navijte sat da zvoni za minut-dva i vježbajte da skočite iz kreveta čim sat zazvoni. Uradite to 10 puta zaredom, i to dvaput dnevno, dok vam ne postane automatski. Ovo vam može značajno pomoći da ujutru brzo ustanete.

  Specijalne aplikacije i časovnici

  Za ljubitelje tehnike, postoje zaista zanimljiva rješenja za buđenje, kao što je na primjer budilnik sa svjetiljkom koja počinje da svijetli i svijetli sve jače, simulirajući jutarnje razdanjivanje. Ili, aplikacija za mobilni telefon koja uključi alarm, koji neće prestati da zvoni sve dok sa telefonom u ruci ne ustanete iz kreveta i dvaput se ne okrenete ukrug. Pa ko voli, nek izvoli. (zdravahrana.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,