Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi za brzo i jednostavno guljenje pečenih paprika

Preuzmite sliku

Uz malu pomoć pare pečene paprike za ajvar ili salatu se lakše gule, a pomoći može i aluminijska folija ili papirnata vrećica…

Pečene paprike obožavamo u ajvaru ili na salatu, ali najdosadniji dio pripreme definitivno je guljenje. Srećom, postoji nekoliko trikova kako si možete olakšati život i ubrzati postupak, prenosi punkufer.hr.

Nakon pečenja paprike prekrijte aluminijskom folijom ili zdjelom kako bi para mogla „učiniti svoje“ i pomogla u odvajanju kožice. Ostavite ih da se ohlade pokrivene i zatim se bacite na guljenje, najbolje kakvim predmetom poput čačkalice.

Paprike možete guliti i u posudi s vodom, a neki kuhari savjetuju da vodu ne bacate nego procijedite i koristite za juhe i umake s aromom dima.

Još jedan od načina je da paprike nakon pečenja u rerni ili na roštilju stavite u papirnatu vrećicu dok su još vruće, zatvorite vrećicu i ostavite da se ohlade. Držeći papriku u vrećici lagano je povlačite sve dok ne skinete kožu. Kako to najlakše učiniti pogledajte u videu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,