Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi profesionalnih kuhara: Šta uraditi ako presolite jelo ili vam zagori?

Preuzmite sliku

Čak i najiskusniji profesionalni kuhari ponekad presole ili preprže neko jelo, ali za sve postoji rješenje.

Koliko god se samouvjereno snalazili u kuhinji, svako ponekad može da napravi grešku. U nastavku možete da otkrijete koje trikove koriste profesionalni kuhari. Neki od njih su tradicionalni i dobro poznati u krugovima domaćica, dok su drugi u bukvalnom smislu riječi “male tajne velikih kuhara”.

Šta uraditi ako presolimo jelo?

Ukoliko je jelo preslano, poželjno je razmotriti mogućnost opreznog dodavanja vode. Iako će se smanjiti koncentracija soli, time rizikujemo da voda razblaži ukus i pokvari jelo. Dobro poznat, tradicionalni trik je naravno dodavanje oljuštenog krompira ili riže.

 • Kako popraviti previše kiselo jelo?

  Ako je jelo suviše kiselo, uvijek se može dodati kašika šećera. Ukoliko spremate paradajz čorbu, malo kečapa također može da pomogne, zato što i on sadrži šećer.

  Zagorjelo kuhano jelo

  Ako kuhano jelo zagori, možemo pokušati da ga spasimo tako što ćemo ga preliti u drugu posudu bez miješanja, i nastaviti kuhanje, ukoliko ukus nije pokvaren.

 • Father and daughter with healthy food on the kitchen counter.

  Sve o podgrijavanju

  Iako to nije uvijek moguće, poželjno je da pripremljena jela odmah pojedemo. Podgrijavanje može da pokvari ukus, ili čak da prozivede toksične materije u hrani. Hrane koje posebno ne smiju da se podgrijeju su: špinat, krompir, celer, i jaja.

  Kako provjeriti da li je meso gotovo?

  Najlakše možete da provjerite da li je bareno, pečeno ili prženo meso tako što ćete viljušku da ubodete u središte mesa. Ako možete da je izvučete bez otpora, znači da je meso spremno. (Telegraf.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,