Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi koji spuštaju temperaturu u vozilu

Preuzmite sliku

Sjesti u pakleno vruć automobil nakon što je po ovim vrućinama satima stajao na suncu nije samo izrazito neugodno i iscrpljujuće, već može biti i opasno za život. Koliko god vam se žurilo, imajte na umu da nećete nigdje stići ako vam srce otkaže od vrućine; zato usporite, dobro rashladite vozilo i tek onda sjedite u njega.

Postoji trik koji najbrže rashlađuje pregrijanu unutrašnjost vozila. Oni koji su ga isprobali tvrde kako spušta temperaturu za 10-ak stepeni, što je sasvim dovoljno da izdržite do odredišta. Sve što trebate učiniti ponavljanje je ova dva koraka koraka:

Spustite prozor na suvozačevoj strani i zatvorite vrata.

Vozačeva vrata otvarajte i zatvarajte kao da mašete lepezom.

I to je to! Vidjećete koliko se brzo u vašem vozilu spušta temperatura. Međutim, možete djelovati i preventivno te barem malo olakšati ulazak u vruć automobil, piše net.hr.

Preventivne mjere

Tokom ljeta je dobro na sjedišta staviti nekakav pamučni materijal (staru majicu, plahtu…). Na taj način će vam biti ugodnije sjediti u automobilu, osjećaj vrućine biće zasigurno manji. Takođe je dobra ideja nakon parkiranja ostaviti malo otvorene prednje prozore kako bi vazduh stalno cirkulisao  vozilom.

Još jedna neugodnost na ljetnim vrućinama nastupa kada konačno sjednete u automobil i trebate staviti ruke na volan, a on je pregrijan. Zato volan smotajte na suprotnu stranu kada ostavljate vozilo. Jednom kad se vratite, samo ga zarotirajte dok se ne vrati u početni položaj i najvrući dio ostaje dolje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,