Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi koji dozvoljavaju mnogo veći unos kalorija

Preuzmite sliku

Nije toliko teško izgubiti kilograme, koliko je teško održavanje tjelesne mase.

Ipak, fitnes stručnjak Grem Tomlinson je pozitivan. On smatra da i to možemo  bez da smanjujemo dnevni unos kalorija ili da se odričemo omiljene hrane.

“Ne postoji dobra ili loša hrana”, izjavio je ovaj 31-godišnjak za The Sun. Naime, njegov cilj je da pojasni ljudima da je važno da uživaju u svim namirnicama.

“Postoji zabluda da određene namirnice pomažu u smanjenju tjelesne masti. Kalorije su ono što na kraju određuje sastav tijela. Za vitalne funkcije nam trebaju hranjive stvari, ali važno je kontrolisati unos kalorija jer to određuje koliko masti imamo u tijelu. Treba uzeti u obzir koliko kalorija trošimo i koliko se krećemo”, pojasnio je Tomlinson.

Na društevnim mrežama je prikazao kako na jednostavan način možemo smanjiti broj kalorija koje svakodnevno unosimo, bez da se odričemo omiljenih slatkiša i druge nezdrave hrane.

On kaže da je važno pronaći supstitute koji će nas zadovoljiti.

Na primjer, ako volite mliječnu čokoladu uzmite manju, onu od 18 grama s kojom ćete unijeti samo 95 kalorija. Dok s onom od 45 grama unosite 240 kalorija. Ista stvar je s kafom, crna kafa sadrži pet kalorija, dok kafa s mlijekom pedeset.

“Svaku hranu u kojoj uživate možete jesti, ali budite umjereni”, kaže ovaj fitness stručnjak i napominje da vodite računa i o nutritivnim vrijednostima onoga što konzumirate, prenosi Index.hr

“Ključno je shvatiti da se svaka hrana može uklopiti u vaš plan, ali najvažnije je u kojim količinama”, poručiuje Tomlison. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje