Subota, 14. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trikovi kako da staklena ploča na šporetu blista svaki dan

Iako je staklenu ploču lakše očistiti od klasičnog šporeta, to ne znači da se ona ne treba čistiti redovno – evo kako ćete ju pravilno očistiti ovisno o tome koliko je zaista prljava, prenosi 24sata.hr.

Kako spriječiti nastanak tvrdokornih mrlja?

Trik za održavanje ove površine čistom je ne dati priliku masnoćama da se nakupe. Brzo obrišite prolivene i poprskane mrlje vlažnom spužvom ili peškirom. Čak i ako površina izgleda kao da je čista, nevidljivi slojevi mogu se s vremenom nakupiti i izgoriti što ih čini težima. Koristite sprej za uklanjanje masti ili sredstvo za čišćenje staklenih površina za kuhanje. Ta sredstva neće ostaviti nejasne pruge na površini kao što je to slučaj s višenamjenskim sredstvom za čišćenje stakla s amonijakom. Isperite i ispolirajte staklo suhom mekom krpom ili papirnatim ubrusom.

Kako očistiti prljavu staklenu ploču?

Čistite uz pomoć kreme ili paste jer će blagi abrazivi u tim formulama pomoći u odljepljivanju tvrdokornih ostataka. Nanesite kremu ili pastu s neabrazivnom krpom kružnim potezima. Temeljito isperite površinu i osušite ju. Važno je da uklonite sve ostatke proizvoda jer se oni mogu zapeći i sagorijevati ili što je još gore, ometati rad vaše ploče za kuhanje.

Pospite trunku sode ili ne-abrazivnog sredstva za čišćenje i protrljajte površinu vlažnom krpom kako biste uklonili zaglavljene ostatke i obrišite.

Kako dobro očistiti tvrdokorne, izgorjele mrlje sa staklene ploče za kuhanje?

Ako je vaša staklena ploča za kuhanje prekrivena prljavom smjesom, vrijeme je da izvadite najbolje alate. Položite vrući, vlažni peškir na staklo kako biste omekšali ostatke.  Koristite žilet – ili strugač koji ste dobili  kompletu za čišćenje ploče za kuhanje – i držeći ga pod uglom od 45°, pažljivo ostružite izgorjele komadiće. Ne brinite, staklo na kuhinjskim pločama je čvrsto. Očistite ploču cleanerom, zatim dobro isperite i osušite ploču, piše Good Housekeeping. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,