Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trik uz koji će zelena banana “dozrijeti” za pola sata

Preuzmite sliku

Banane za pečenje hljeba ili kolača trebaju biti dovoljno zrele da bi pružile potrebnu slatkoću, ali i za nezrele primjerke ima nade. 

Etilen, plin koji ispuštaju brojne vrste voće i povrća, uključujući banane i jabuke pospješuje dozrijevanje, a za taj je proces potrebno 24 sata do sedam dana.

Kako biste što prije mogli uživati u slatkim bananama spremite ih u papirnatu vrećicu. Imate li jabuku, stavite i nju unutra. Provjeravajte stanje svakoga dana i kad banane potamne, izvadite ih iz vrećice.

 • Ako vam se žuri, isprobajte trik s rernom. Pecite banane na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata do 40 minuta. Pazite da ih ne prepečete jer bi se mogle rasprsnuti.

  Banane možete i staviti u zamrzivač na nekoliko sati. Bit će slađe nego prije, ali ipak ne u tolikoj mjeri kao nakon pečenja u pećnici.

  Kako biste spriječili da zrele banane istrunu, držite ih u dobro zatvorenoj plastičnoj vrećici u frižideru. Možete ih i zamrznuti, bilo da ih prethodno narežete na kolutove ili zgnječite u pire s po kašikice limuna za svaku bananu. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,