Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trik sastojak za savršeni okus kuhane riže koji će obožavati svi ljubitelji azijske kuhinje

Preuzmite sliku

Želite li oplemeniti okus obične kuhane riže, pripremite ga na način na koji to čine u Aziji s dodatkom kokosovog mlijeka. Dodatnu dubinu okusa i arome podarit će mu nešto limunske trave i đumbira.

Riža kuhana na kokosovom mlijeku savršen je prilog uz začinjena azijska jela poput curryja od mesa i ribe.

Ne znate prave omjere za kuhanje riže? Nema problema. Uzmite bilo koju šoljicu u kući, nasipajte rižu u nju, a potom iskoristite istu šoljicu za mjerenje tekućine. Riža se kuha u tekućini u omjeru 1:2.

Sastojci za kuhanu rižu na kokosovom mlijeku:

2 šoljice riže

1 šoljica kokosovog mlijeka iz konzerve

1 šoljica obične vode

1 stapka limunske trave od 15 cm (zgnječena)

1 oguljeni komadić korijena đumbira (oko 2,5 cm veličine)

sol po želji

Priprema kuhane riže na kokosovom mlijeku:

Stavite rižu u cjedilo, isperite je tri puta s običnom svježom vodom i dobro ocijedite.

U lonac s odgovarajućim poklopcem stavite rižu, kokosovo mlijeko, vodu sol, limunsku travu i đumbir. Promiješajte da sljubite sve sastojke.

Kad tekućina zavrije smanjite temperaturu na najmanje i kuhajte rižu poklopljenu 15 minuta.

Uklonite lonac sa šporeta i držite lonac pokrivenim još 10 minuta da para dodatno termički obradi rižu.

Promiješajte rižu s viljuškom, izbacite iz lonca đumbir i limunsku travu i poslužite odmah s curryjem po želji. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,