Želite li oplemeniti okus obične kuhane riže, pripremite ga na način na koji to čine u Aziji s dodatkom kokosovog mlijeka. Dodatnu dubinu okusa i arome podarit će mu nešto limunske trave i đumbira.
Riža kuhana na kokosovom mlijeku savršen je prilog uz začinjena azijska jela poput curryja od mesa i ribe.
Ne znate prave omjere za kuhanje riže? Nema problema. Uzmite bilo koju šoljicu u kući, nasipajte rižu u nju, a potom iskoristite istu šoljicu za mjerenje tekućine. Riža se kuha u tekućini u omjeru 1:2.
Sastojci za kuhanu rižu na kokosovom mlijeku:
2 šoljice riže
1 šoljica kokosovog mlijeka iz konzerve
1 šoljica obične vode
1 stapka limunske trave od 15 cm (zgnječena)
1 oguljeni komadić korijena đumbira (oko 2,5 cm veličine)
sol po želji
Priprema kuhane riže na kokosovom mlijeku:
Stavite rižu u cjedilo, isperite je tri puta s običnom svježom vodom i dobro ocijedite.
U lonac s odgovarajućim poklopcem stavite rižu, kokosovo mlijeko, vodu sol, limunsku travu i đumbir. Promiješajte da sljubite sve sastojke.
Kad tekućina zavrije smanjite temperaturu na najmanje i kuhajte rižu poklopljenu 15 minuta.
Uklonite lonac sa šporeta i držite lonac pokrivenim još 10 minuta da para dodatno termički obradi rižu.
Promiješajte rižu s viljuškom, izbacite iz lonca đumbir i limunsku travu i poslužite odmah s curryjem po želji. (punkufer.hr)