Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trik muzeja: Očistite kuću kao i oni i prašinu nećete jako dugo vidjeti

Preuzmite sliku

Prašina će se najmanje primijetiti na namještaju svjetlijih boja, ali nema mjesta u domu koje je imuno na slojeve prašine koji se rado skupljaju – čak i ako ih brišete svakih par dana.

Muzeji znaju koliko je prašina iritantna, a kod njih čak i opasna za eksponate, pa su zato razvili posebnu metodu uklanjanja prašine s kojom se ona ne vraća tako brzo.

U čemu je tajna?

Muzeji koriste glicerin, sredstvo za čiju ste primjenu vjerovatno već čuli u medicini, kozmetici, prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Glicerin je sredstvo koje je korisno imati na svojim policama, a jeftin je i dostupan. Najbolje ga je nabaviti u apotekama gdje mu se cijena kreće oko 3 KM po 100ml.

Sve što trebate napraviti je dodati malo glicerina u kantu s vodom (3 velike kašike na 5 litara vode) te umočiti krpu i mješavinu, a zatim s tom krpom prebrisati podove, ogledala i namještaj. Čistačice u muzejima tvrde kako s ovom metodom prašinu ne biste trebali vidjeti najmanje mjesec dana.

 • Očistite teške mrlje

  Mrlje od bobičastog voća možete ukloniti tako što ćete sat vremena držati u glicerinu umrljano mjesto, a poslije ga isprati u slanoj vodi. Također, lako ćete očistiti svježu mrlju od kafe ili čaja ako na zaprljan dio odjeće nanesete smjesu glicerina i kuhinjske soli u omjeru 1: 1. Čim mrlja izblijedi, odjeću operite na uobičajen način.

  Obnovite kožne stolce, kauče…

  Ako se vaš kožni namještaj ili pak torba i jakna s vremenom ‘pohabao’, naprosto izlijte malo glicerina na krpicu i prebrišite oštećene dijelove.

  Operite prozore

  Za duže čišće prozore napravite mješavinu glicerina i etilnog alkohola u omjeru 1:10 i s njom prebrišite prozore. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,