Subota, 31. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trik koji trebaju svi roditelji da nauče svoje dijete

Djeca su djeca i ponekad se naljute. Prema Yale Medicine Child Study Center, u redu je da dijete mlađe od 4 godine ima epizode bijesa s plakanjem i grčevitostima do 9 puta sedmično u trajanju od 5 do 10 minuta istovremeno, piše Bright Side.

Ali to ne znači da ne možete ništa učiniti oko toga. I ne morate učiti posebne tehnike upravljanja bijesom, jedno jednostavno pravilo može napraviti veliku razliku, prenosi Tuzlanski.ba.

Pronašli smo jednostavnu metodu koja može poštedjeti vas i vaše dijete puno živaca.

Metoda može pomoći kod nepotrebnih ogorčenja

Djeca se često naljute i mogu pomisliti da su ih odrasli namjerno uvrijedili kada im zapravo uopće ne žele ništa loše. To se može vidjeti, naprimjer, kada roditelj nije mogao čuti šta je dijete reklo jer je zauzet ili nije obraćao pažnju.

 • Stoga, ako djeca nauče uljudno obavijestiti odrasle o svojim potrebama i željama (govor je prekrasno sredstvo), čine ogroman korak u razvoju svojih komunikacijskih vještina.

  Ako osjećate bijes, nezadovoljstvo ili frustraciju kao rezultat nečijeg ponašanja, zapitajte se: jeste li rekli toj osobi da nešto želite ili ne želite? Ima li osoba neke naznake da niste sretni?

  Prva faza je uljudan zahtjev

  Lakše je razumjeti ovu metodu kroz određenu situaciju. Na primjer, vaše dijete može ljutito pitati: “Zašto nisam dobio sok od narandže?” Mirno kažite djetetu da je ovo treća faza i da treba početi s prvom. To bi trebalo zvučati ovako: “Molim te, daj mi malo soka od narandže.” I vjerujte nam, to će riješiti veliki broj situacija na licu mjesta.

 • Dijete treba osigurati da ih čuju i razumiju pravilno

  Ako prva faza nije imala nikakvog učinka, provjerite je li osoba čula vaš zahtjev, a u idealnom slučaju trebala bi odgovoriti potvrdno. Druga faza zvuči ovako: „Izvini, rekao sam da mi treba sok od pomorandže. Možda me nisi čula.” Šansa da dobijete sok od pomorandže u ovom trenutku gotovo postaje apsolutna.

  Ako dijete još uvijek nije dobilo odgovor, može izraziti nezadovoljstvo

  A ako dijete iz nekog razloga još uvijek nije dobilo odgovor ili reakciju na prve dvije fraze, može izraziti negodovanje i zbunjenost. Takođe mogu osobi reći (što je ljubaznije moguće) da je nisu čuli. Ali najvjerovatnije, ova treća fraza neće biti potrebna.

  Vaša djeca će vam se zahvaliti na ovom pravilu, jer je učenje da uljudno obavijestite druge o vašim potrebama zapravo jedna od najvažnijih komunikacijskih vještina koju mogu razviti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje