Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trik iz dobrih restorana zbog kojeg hrana ima bolji okus

Preuzmite sliku

Rijetka su slana kuhana jela koja imaju bolji okus kad su hladna.

Upravo zato, većinu hrane dobri restorani poslužuju na toplim tanjirima. Razlog za to vrlo je jednostavan: topli tanjiri duže održavaju toplinu vaše hrane, pa ona zbog toga ima bolji okus.

Poslužite se i vi tim trikom. Neposredno prije posluživanja jela stavite tanjir pod mlaz vruće vode, obrišite ga i na njega stavite pripremljeni obrok. Tanjire možete nakratko zagrijati i u običnoj ili mikrovalnoj pećnici. Primijetit ćete razliku.

Ako planirate poslužiti hladnu voćnu salatu, sladoled ili neki drugi desert koji se jede leden, neposredno prije posluživanja tanjir ili zdjelu stavite nakratko u zamrzivač. Na taj način spriječit ćete topljenje omiljenog ledenog jela.

U konačnici, isto pravilo vrijedi i za čaše. Postoji razlog zašto pivopije stavljaju krigle u ledenicu prije konzumacije omiljenog napitka od hmelja, a koktel-majstori poslužuju Moscow Mule u bakrenom lončiću. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,