Srijeda, 8. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri vrste bubuljica koje ne smijete dirati ni cijediti sami

Ako ste danas u ogledalu spazili na licu crvenilo sa tufnom na vrhu koju biste da izbrišete jednim potezom, evo šta ne smijete da radite.

Cijeđenje bilo kakve bubuljice znači da fizički kidate kožu, čime otvarate “vrata” za infekciju i pravite problem većim nego što je bio na početku, piše Lepa & Srećna.

Međutim, neki potezi mogu biti izuzetno opasni, a pritom nećete ostvariti baš nikakav pozitivan efekat. Kako da prepoznate 3 promjene na koži koje liče na obične bubuljice ali ne smiju da se cijede.

Milia – Sitne bijele tačkice

Ove sitne bijele tačkice nalik na proso nećete uopšte moći da iscijedite. One su veoma čvrste ciste ispod same kože a ako zapinjete, samo ćete iritirati kožu a milia ostaje netaknuta. Ove ciste nisu ni prljavština ispod kože ni rezultat zapušene lojne žlijezde. One su “zarobljene” ćelije kože. Kozmetičar može da ih ukloni zagrijanim, sterilisanim instrumentom.

Keratosis Pilaris – Guščija koža

Ovo stanje izaziva gomilanje keratina, proteina koji inače štiti kožu, kosu i nokte od infekcije ili od toksina iz okruženja. Ako pokušate da ga cijedite ove lezije, izazvaćete crvenilo pa čak i nastanak ožiljaka. Radije upotrijebite neki hemijski piling na bazi salicilne kiseline ili posjetite dermatologa.

Cistične akne

Ove bubuljice nastaju duboko u koži, a na vrhu je bolna. Upala koja je prati usporava iscjeljenje i ako pokušate da je iscijedite, vjerovatno će ostati ožiljak. Toliko su duboko. Toliko su duboko da do same bubuljice može doći jedino dermatolog, a za liječenje će biti potrebni medikamenti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,