Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tri uobičajene greške pri kuhanju kojim povećavate toksičnost vaše hrane

Preuzmite sliku

Možda jeste savršen kuhar, ali svejedno možete u kuhinji činiti stalno jedne te iste greške bez da ste toga svjesni. Evo nekoliko savjeta kako ih izbjeći ili makar ne ponavljati često…

1. Zagorena hrana

Sirova i slabo kuhana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorena hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se​stvaraju hemikalije koje mogu uzrokovati nastanak raka. utjecati na promjenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Ako se ne možete odreći pečene hrane, prakticirajte kuhanje na indirektnoj vatri. Na taj će se način vaše meso savršeno skuhati i dobiti fini miris, a izbjegli ste kuhanje na direktnoj vatri.

2. Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju prijetnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primjer krumpir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama. Na​s​taje i kada se određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

3. Zagrijavate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, ali poručuju kako ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrijavanja. Nutricionistica Bridget Bennett kaže kako se maslinovo ulje, tokom zagrijavanja “raspada” te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

No, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako ga uvrstiti u prehranu, ali ga ne morate zagrijavati na visokim temperaturama, piše Ordinacija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,