Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri stvari koje će vam pomoći u rješavanju lošeg zadaha iz usta

Preuzmite sliku

Prvi dojam ostavlja se samo jednom. I rijetko što je gore nego kad na prvi spoj osoba dođe s odvratnim smradom bijelog luka iz usta.

Svi mi volimo ponekad ‘zabrazditi’ s bijelim lukom u svim njegovim sjajnim oblicima. Svi znamo i da je dobar za zdravlje, ali isto tako znamo da je rijetko viđen promašaj pozdraviti javnost smradom iz usta. Upravo za takve slučajeve naučnici su pronašli pravo rješenje.

Enzimi i antioksidansi

Sirova metvica, jabuke ili zelena salata savršeno su oružje u borbi protiv zadaha bijelog luka. Te tri namirnice sadrže specifične enzime i antioksidanse koji suzbijaju hemijske reakcije što proizvode karakterističan smrad. Kako to kaže John Coupland iz Instituta za prehrambene tehnologije: ‘Aroma hrane ne skriva aromu bijelog luka. Prava hemija je zaslužna za smanjenje smrada iz usta’.

  • Žvakanje bijelog luka istovremeno pokreće hemijsku reakciju koja dovodi do stvaranja alicina što je naziv za plin karakterističnog mirisa po bijelom luku. Zatim, stvara se još nekoliko hemikalija također karakterističnog mirisa po češnjaku. Sheryl Barringer sa sveučilišta u Ohiju provela je istraživanja u potrazi za hemijskim spojevima koji bi uništavali sve te hemikalije s mirisom po bijelom luku. Okrenula se enzimima i antioksidansima pod zajedničkim imenom fenoli u jabukama sorte fuji, iceberg salati, listovima paprene metvice i zelenom čaju, piše Ozy.

    Naivni ispitanik

    Tim istraživača pronašao je naivnog ispitanika koji je žvakao tri režnja bijelog luka tačno 25 sekundi i nakon toga je samo popio čašu vode. Kroz sat vremena nakon toga ispitanik je puhao u spravu koja mjeri razine spojeva s mirisom bijelok luka u njegovom dahu. Tako su dobili razine arome bijelog luka prije intervencije.

    Nakon toga su ispitaniku davali isti test, ali umjesto vode upotrijebili su sirove i zagrijane jabuke, jabučni sok, sok od metvice, sirovu i zagrijanu salatu, sirovu metvicu te zeleni čaj. Bilježili su koncentracije četiri kemikalije s najintenzivnijim mirisom češnjaka. Sirova metvica dovela je do najznačajnijeg smanjenja, ali sirove jabuke i salata također su značajno smanjile mirise.

  • Sok metvice i jabuke također je smanjio razinu aromatičnih hemikalija, ali dosta manje nego sirove verzije istih namirnica. Namirnice zagrijane u mikrovalnoj imale su najslabiji učinak, a zeleni čaj nije imao nikakav učinak na smanjenje koncentracije aromatičnih hemikalija.

    Nestanak mirisa

    Barringer kaže da fenoli u tim namirnicama vjerovatno utiču na hemikalije s mirisom bijelog luka i mijenjaju ih tako da to više nisu iste hemikalije. To dovodi do gotovo potpunog nestanka mirisa.

    Pretpostavlja se i da snaga antioksidanskih reakcija raznih fenola može utjecati na neugodan zadah. U posebnom laboratorijskom eksperimentu, Barringer je otkrila da ružmarinska kiselina ima najveći uticaj na bijeli luk, a najviše takve kiseline sadrži upravo sirova metvica.

    Međutim, Coupland kaže da postoji realna mogućnost da ljudski mozak ne bi mogao registrirati razliku u razini smrada iz nečijih usta. Najbitniji savjet je da, ako se već odlučite na žvakanje metvice, da je to najbolje uraditi odmah nakon obroka. Sama Barringer kaže da ona ne bi čekala sat vremena. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje