Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tri sobne biljke za poboljšanje sna – idealne za spavaću sobu

Preuzmite sliku

Stručnjaci za cvijeće otkrivaju koje biljke treba staviti u spavaću sobu ako želite da se riješite problema sa spavanjem jednom zauvijek.

Kućne biljke ne samo da ukrašavaju enterijer, djelimično oslobađaju prostor od prašine, već, prema mišljenju stručnjaka, mogu poboljšati vaš san. Istina, za ovo morate odabrati određene vrste cvijeća.

Prema cvjećarama kompanije Flying Flowers određene biljke u zatvorenom prostoru imaju blagotvorne efekte kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje. A prva biljka koju ćete staviti u spavaću sobu za dobar san je lavanda.

 • Lavanda je poznata po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi u spa centima. Pored kreveta možete staviti gomilu sušene lavande, a možete staviti i saksiju sa živom biljkom. „Ovaj cvijet se dodaje mnogim lijekovima protiv stresa i nesanice“, rekli su stručnjaci. “Lavanda je takođe divna sobna biljka i ispunjava sobu svojim jedinstvenim opuštajućim mirisom.”

  Sljedeći cvijet koji treba pogledati je Spatifilum. „Spatifilum je odlična biljka koja pomaže u poboljšanju sna. Filtrira vazduh u zatvorenom prostoru i povećava vlažnost, što vam pomaže da lakše dišete. Cvjetovi spatifiluma upijaju buđi koje se prenose vazduhom, koje mogu biti alergeni“, kažu stručnjaci i dodaju da Spatifilum u spavaćoj sobi pomaže da se „probudite odmorniji“.

 • Biljku treba držati dalje od direktne sunčeve svjetlosti i redovno zalivati, održavajući tlo vlažnim, prenosi Ženski magazin.

  Konačno, treća biljka koja promoviše kvalitetan san je Sansevieria. To je cvet iz porodice Asparagusa sa dugim i izduženim listovima.

  Sansevieria je poznata po svojoj sposobnosti da apsorbuje toksine i pretvara ugljen-dioksid u kiseonik čak i noću (većina biljaka to radi samo tokom dana). Sve ovo doprinosi brzom uspavljivanju i kvalitetnom, čvrstom snu. „Povećan nivo kiseonika je koristan i za mentalno zdravlje, jer povećava energiju i poboljšava raspoloženje“, naglašavaju cvjećari.

 • Sansevieria je prilično laka za održavanje, treba je zalivati samo jednom u nekoliko sedmica, kada se tlo potpuno osuši. Važno je uzeti u obzir da ovaj cvijet voli indirektno svjetlo. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,