Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tri razloga zašto zaboravljamo tuđa imena prilikom upoznavanja

Preuzmite sliku

Većina nas prilikom upoznavanja nove osobe nađe se u istoj situaciji – odmah zaboravimo njihovo ime. No, postoji nekoliko razloga zbog kojih nam se to često zna dogoditi

1. Imena su arbitrarna

Obične riječi uvijek se odnose na iste stvari te ako i čak zaboravimo jedan naziv sigurno ćemo se sjetiti njegovog sinonima.

No, osobna imena nisu dosljedna niti imaju zamjensku riječ. Ako se obratite Ivoni kao Ivani, velike su šanse da će taj gaf odmah primijetiti.

2. Fokusiramo se na sebe

Kada upoznajemo novu osobu, mi se zapravo fokusiramo više sami na sebe nego na druge. Tačnije, koncentrišemo se na onaj trenutak kada ćemo mi morati izgovoriti svoje ime.

Tada ne posvećujemo dovoljno pozornosti našem novom sugovorniku te zato često zaboravimo njegovo ime čim ono bude izrečeno.

3. “Baker efekt”

Mozak je zapravo “programiran” da zapamti lica, a ne toliko imena. Pojam “Baker efekt” često se koristi kako bi se opisao jedan od razloga zašto ne možemo zapamtiti tuđe ime prilikom upoznavanja.

Ako nekome kažemo da radimo u zračnoj luci, onda mu dajemo važnu informaciju o tome kako provodimo svoje vrijeme. No, ako kažemo da se zovemo Luka, mozak tu informaciju ne povezuje ni sa čime.

Također, ako mozak inače ne može povezati više dijelova informacije, pogotovo one stvari koje su otprije poznate, onda su veće šanse da ćemo zaboraviti tu informaciju. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,