Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri od pet žena na svijetu nema pravo na porodiljsko odsustvo

Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) saopćio je kako tri od pet žena na svijetu nema pravo na porodiljsko odsustvo, prenosi Anadolija.

UNFPA je objavila izvještaj o stanju svjetske populacije za 2017. “Odvojeni svjetovi: Reproduktivno zdravlje i prava u vrijeme nejednakosti“.

U izvještaju se navodi kako samo polovina žena radi na plaćenim poslovima, te da zarađuju oko 77 posto iznosa koji zarađuju muškarci.

Dodaje se kako bi neuspjeh pružanja usluga o planiranju porodice i reproduktivnom zdravlju siromašnim ženama, mogao oslabiti ekonomije, ali i sabotirati napredak ka postizanju održivog razvoja.

48 miliona abortusa

”U većini zemalja u razvoju, siromašne žene imaju manje mogućnosti za planiranje porodice. Žene u ovoj grupi, imaju i manji pristup njezi prije poroda, a veoma je visoka mogućnost da se porode bez pomoći ljekara ili babice”, navodi se u izvještaju.

Ograničeni pristup planiranju porodice razlog je zbog kojeg svake godine u zemljama u razvoju dolazi do 89 miliona neplaniranih trudnoća i 48 miliona abortusa.

Ističe se kako ova situacija ne šteti samo zdravlju žene nego i ograničava radnu sposobnost žene zbog čega, s ekonomskog aspekta, dolazi do neizvjesnosti.

Žene prisiljene da biraju između karijere i majčinstva

”To što za mnoge žene na tržištu radne snage nema prava na porodiljsko odsustvo i što diskriminacija trudnica od poslodavaca znači ‘kaznu zbog majčinstva’ mnoge žene su prisiljene da biraju između karijere i majčinstva“, navodi se u izvještaju.

Nejednakost u reproduktivnom zdravlju je povezana sa ekonomskom nejednakošću.

Istaknuto je i kako se siromašne žene, sa manjim stepenom obrazovanja, smještene na periferijama i koje nemaju pristup kontracepciji češće suočavaju sa rizikom neplanirane trudnoće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,