Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tri najveća simptoma koji pokazuju da vaše dijete možda ima ADHD

Preuzmite sliku

Poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) neurorazvojni je poremećaj koji se sve češće javlja kod djece i mladih.

Prema posljednjim podacima Američke pedijatrijske akademije, 12 posto djece školske dobi ima ADHD. Isto tako, rezultati su pokazali da se dječacima ovaj poremećaj dijagnosticira čak tri puta češće nego djevojčicama, donosi Your Tango.

Stručnjaci ističu kako nije uvijek najjednostavnije prepoznati da dijete boluje od poremećaja pažnje i hiperaktivnosti. Ipak, nije nemoguće. Kako objašnjavaju, postoje tri znaka upozorenja koji ukazuju na to da bi dijete moglo imati ADHD, a to su nepažnja, hiperaktivnost i impulsivnost, prenosi index.hr.

”Ova tri simptoma najčešće se javljaju kod djece koja imaju problema s poremećajem pažnje i hiperaktivnosti. Teško se mogu koncentrisati na određenu stvar, previše su razigrani i hiperaktivni, a također su skloni donošenju impulsivnih odluka”, objašnjavaju psiholozi.

Postoje još neki znakovi koji ukazuju na ADHD kod djece. Mališani koji boluju od ovog poremećaja lako gube kontrolu nad vlastitim emocijama, mnogo razgovaraju, upadaju u riječ drugima te su skloniji povredama od svojih vršnjaka.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje