Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri mentalne igre koje svi narcisoidni muškarci igraju u odnosima

Preuzmite sliku

Obratite pažnju na ove znakove.

Kako ćete znati jeste li s narcisoidnim muškarcem? Dopustite mi da vam nabrojim načine!

Prije svega, nikada ne činite pogrešku misleći da ga možete mijenjati ili mu pomoći. Osim ako ste obučeni terapeut, a on vas je direktno zamolio za pomoć u svrhu rješavanja njegovog mentalnog poremećaja.

Da ne bude zabune – profesionalni terapeut mu može pomoći, ali samo ako on želi pomoć, piše Your tango.

Sada kada je to jasno … kakve sve igre narcisoidni muškarci igraju u odnosima?

Igra # 1: Visoko napuhan osjećaj vlastite važnosti

Ovdje je scenarij: Žena pita muškarca želi li otići s njom na prijeko potreban odmor. Muškarac odgovori: “Imaš li uopšte ideju šta bi se dogodilo kad bih napustio svoj posao u ovom trenutku?”

Narcisoidan muškarac  vjeruje da će se cijeli svijet raspasti bez njega … ili barem želi vjerovati u to.

Općenito, kad govori, on se razbacuje riječima, hvali se sa stvarima koje je kupio, gdje je sve bio, što je radio, s kim, koliko novca je potrošio. Rijetko će postavljati pitanja o vama ili vašem životu.

Cijeli razgovor je obično jednostran, o njemu i njegovim postignućima. On imaju tendenciju ispasti umišljen i pretenciozan. Ako ga druga osoba ne shvati onako kako je želio, postaje nestrpljiv i možda čak i ljut.

Narcisoidan muškarac će misliti: “Uopšte ne shvataju ko sam ja!”

Igra # 2: Malo ili nimalo empatije za vas ili bilo koga drugoga

Ovdje je scenarij: Žena govori o školskom prijatelju koji se sada bori s karcinomom. Muškarac odgovara: “Pa, tako mu i treba, pušio je 10 godina prije nego što je prestao. Šta je očekivao?”

Evo, imamo nula empatije, ali ono što ga čini još gorim je omalovažavanje osobe u njenim teškim trenucima.

To je veliki znak upozorenja da ste s narcisoidnim muškarcem.

Kada omalovažavaju druge, narcisoidne osobe se bolje osjećaju i imaju bolje mišljenje o sebi. Ipak, duboko u sebi imaju osjećaj manje vrijednosti, iako djeluju superiorno svima oko njih.

Igra # 3: Krhko samopoštovanje

Ovdje je scenarij: Žena (koja je osobni trener) nježno sugerira učinkovitiji način za napraviti trbušnjake, jer ona zna da on želi dobar stas, ali ne vježba pravilno, te zbog toga neće dobiti rezultate koje želi.

Muškarac odgovara: “Šta to govoriš? Ja ih radim savršeno i osim toga, ja ih čak ne bi trebao ni raditi. Izgledam odlično za čovjeka mojih godina. Pogledaj sebe, mogla bi malo smršati! “

Opet, ovdje imamo nekoga ko umjesto da pokaže interes i zahvalnost za pomoć, reagira na ponižavajući način.  Ovo je klasično narcisoidno ponašanje.

A tu su i drugi znakovi upozorenja!

Narcisoidan muškarac je obično vrlo šarmantan i vrlo inteligentan. Često vam obećava sunce, mjesec i zvijezde. On zna koje će konce povući kako bi vas zarobio u njegovom svijetu, tako da radite ono što on želi.

U trenutku kada prestanete raditi ono što on želi, on će se naljutiti. Kada odlučite napustiti odnos, on će poluditi i počet će govoriti svima kako ste ga iskoristili, te će izigravati žrtvu.

Iako ste možda bili žrtva narcisoidnog ponašanja, sjetite se da je narcisoidna osoba, također, žrtva. On zaista treba pomoć.

Umjesto da markiram ljude, radije ću reći: “Voli osobu, mijenjaj ponašanje.” Ipak, imajte na umu da se osoba mora željeti promijeniti.

Voljeti tu osobu ne znači trpiti zlostavljanje. Možete voljeti tu osobu i dalje  i ostaviti je. Možete je voljeti i pomoći joj da potraži profesionalni savjet.

Ako ne želi pomoć, tada trebate (kako bi moja baka rekla) “trčati, ne hodati” u svoju sretniju budućnost! Ako osoba potraži pomoć, dobar profesionalac zaista može pomoći.

Iz mog iskustva, postoji velika šansa da je muškarcu narcizam utisnut još u vrlo ranoj dobi od roditelja.

Ako vi ili neko koga poznajete i volite ima simptome narcisoidnosti, potražite stručan savjet. Ne zaboravite da ste veličanstvena bića ljubavi i svjetlosti. (atma.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,