Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tri jednostavne, ali vrlo učinkovite joga-vježbe koje pomažu protiv bolova u leđima

Preuzmite sliku

Rijetko koji dio tijela nas ljuti kao što to rade naša leđa. Jako velik broj ljudi pati od križobolje, a napetost i bol stalno uzrokuju probleme,a to se može izbjeći ciljanim kretanjem što je puno bolje od tableta protiv bolova.

Kao vrlo učinkovita metoda protiv bolova u leđima pokazala se joga. To je potvrdilo istraživanje Sveučilišta Washington u Seattleu asane (joga-vježbe) smanjuju bolove učinkovitije od klasične fizioterapije. Joga pomaže tako da tegobe „tretira“ na različite načine, kažu stručnjaci. Asane mobiliziraju kralježnicu te istežu jednu grupu mišića- dok istovremeno jačaju drugu.

Pošto djeluju opuštajuće, sjajno smanjuju stres glavni uzrok bolie. Ovo su tri najučinkovitije vježbe protiv bolnih leđa  koje su dobre za početnike i napredne vježbače. Najbolje je da isprobaš različite, svako pronađe svoju omiljenu vježbu koja najbolje pomaže. Oprez kod izvođenja vježbi: Uvijek se polako istežite, ali toliko da osjećate povlačenje u mišićima. I odmah stanite s vježbom ako osjetite bol!

Sfinga

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yami (@_youdontownme__) on

Lezite ispruženi na trbuh, podignite trup tako da stavite laktove ispod ramena te ispružite podlaktice prema naprijed. Pritisnite ruke prema dolje te gledajte ravno ispred sebe. Ostanite tako najmanje 20 udisaja i izdisaja ili toliko dugo dok se ugodno osjećate u tom položaju. Zašto je to dobro: ova vježba lagano otvara gornji dio leđa te opušta ramena i šiju. Osim toga, ova opuštajuća asana potiče regeneraciju simpatičkog živčanog sustava te tako smanjuje stres.

Sjedeće uvrtanje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katharina (@yoga360grad) on

Sjedite na pod s ispruženim nogama. Desnu nogu stavite lijevo od lijevog bedra, a lijevu nogu savijte. Okrećite gornji dio tijela u desnu stranu te pritišćite lijevim laktom desno bedro kako bi pojačali uvrtanje. Zadržite taj položaj pet udisaja i izdisaja, a zatim sve ponovite s drugom nogom u drugu stranu. Ova vježba mobilizira kičmu koja je „zaspala“ zbog dugog sjedenja. Također čini srednji dio leđa pokretnijim.

Pas prema dolje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ঔৣ Y͙O͙G͙A͙ D͙O͙W͙N͙ D͙O͙G͙ ঔৣ (@yogadowndog) on

Iz uspravnog položaja stavite ispred sebe ruke na pod. Zatim ispružite noge. Pete trebaju biti maksimalno pritisnute prema podu. Ostanite u tom položaju 5 do 10 udisaja i izdisaja (ovisno o kondiciji). Ova vježba isteže cijelu kičmu. Ako se redovno izvodi, djeluje i protiv pogrbljenih leđa. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,