Utorak, 21. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri ‘bezopasne’ navike mogu biti okidač za depresiju?

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine biti drugi najčešći uzrok zdravstvenih smetnji.

Sve češće se pojavljuju alarmantni rezultati istraživanja koji otkrivaju da je depresija postala vrlo raširena bolest. Uzroci, odnosno okidači bolesti vrlo su složeni i svakako tema čija obrada zahtijeva stručno mišljenje, ali postoje i svakodnevne stvari koje mogu (neprimjetno) ugroziti psihičko zdravlje. Šta možemo napraviti kako bismo smanjili rizik da same ne postanemo žrtve depresije? Trebamo savjesnije živjeti – to također znači da treba eliminisati i sljedeće svakodnevne izvore opasnosti za našu psihu. Naime, prvenstveno neke svakodnevne navike (onako, sasvim usput) povećavaju rizik od nastanka depresivnih stanja.

Društvene mreže

Jedno od najspornijih pitanja današnje nauke jest kakvo tačno djelovanje imaju Facebook i druge društvene mreže na našu psihu. Naime, rezultati istraživanja nerijetko su oprečni, međutim, u jednom su složni – sve zavisi o tome kako se koriste društveni mediji. Istraživanje Univerziteta Misssouri došlo je do sljedećeg rezultata: povremeno korištenje (održavanje kontakata) nema negativnih posljedica, dok zavist i negativnost u postovima mogu pogodovati nastanku depresivnog stanja.

Provođenje vremena s pesimističnim ljudima 

Kako bi se potvrdio taj efekt, dovoljno je napraviti mali eksperiment. A počinje sa sljedećim pitanjem: možeš li biti dobre volje ako je npr. tvoja najbolja prijateljica upravo prekinula dugotrajnu vezu pa ima katastrofalno pesimističnu perspektivu prema cijelom svijetu? Pretpostavljamo da ne možeš. S druge strane, nije u redu ostaviti prijateljicu samu s njenim problemima. Problem su samo ljudi čije crno raspoloženje traje, i traje i zapravo je hronično, gotovo životni stav. Onaj ko je često okružen pesimističnim ljudima i osobama koje su stalno loše volje, raste rizik da to prijeđe na njih – a tako raste i vjerovatnost za nastanak depresije.  Zato budi oprezna – doziraj druženje s ljudima koji sve vide crno.

Uzimanje kontracepcijskih tableta 

Istraživanja su pokazala da je kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete 40 posto veći rizik od nastanka depresije. Kritična faza je u prvih šest mjeseci od početka uzimanja – a postotak kod mladih djevojaka u dobi od 15 do 19 godina je čak oko 80 posto! Šta napraviti? Baciti pilule i drugačije se štititi? Stručnjaci tvrde da ipak nema mjesta panici. Depresija jest moguća nuspojava, ali je vrlo rijetka i ginekolog bi trebao to navesti tek kao jednu od mogućih nuspojava pri savjetovanju s pacijenticama. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,