Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trebamo li vježbati kad smo prehlađeni?

Preuzmite sliku

Prehlada nas može prilično zeznuti ako se pojavi u pogrešno vrijeme – nije baš najuputnije ići na poslovne sastanke i slična mjesta puno nosa koji curi kao pokvarena pipa, a obično nas savlada taman kad smo se pošteno bacili na vježbanje…

Naravno, postavlja se logično pitanje – treba li otići na trening tokom prehlade ili bi bilo bolje da se prvo u potpunosti oporavite prije ponovnog treninga?

Odgovor postoji, a stručnjaci tvrde da se trebate ponašati upravo tako – ako su simptomi prehlade javljaju iznad vrata (grlo, nos, sinusi) možete vježbati, a ako osjećate probleme ispod (pluća) trening treba odložiti dok se ne osjećate bolje.

Simptomi iznad vrata: Prehlada, začepljenost nosa, blaga upala grla.

Simptomim ispod vrata: bol u grudima, bol u mišićima u tijelu, nadražen trbuh itd.

Istraživači sa Univerziteta Ball State su utvrdili da umjerena vježba ne utiče na trajanje ili težinu prehlade. Štaviše, jedno istraživanje objavljeno u Annals of Family Medicine je pokazalo da umjerene aerobne vježbe – 30 do 45 minuta dnevno, kao što su šetnja, vožnja biciklom ili trčanje – mogu prepoloviti rizik od respiratornih infekcija.

Najbolji način je da slušate svoje tijelo i ne preterujete. Ako osjećate dovoljno energije idite na trening, ali budite pažljivi prema drugima i pazite da ne širite bakterije – kad god se zakašljate ili kihnete, usta poklopite rukom, a svu opremu nakon upotrebe očistite sredstvom za dezinfekciju.

Ako se ne osećate dobro, onda zaboravite na trening dan ili dva, a to svakako neće utjecati na vaše rezultate na duži rok. (Metroportal)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,