Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Treba li prati meso prije pripreme?

Preuzmite sliku

Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopšte potreban korak?

Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa.

Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz česme nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.

No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, prenosi Večernji list.

Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,