Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tragedija jednog čovjeka, prilika za drugog: Prije 10 godina pucao sebi u glavu, a danas nosi lice drugog čovjeka (VIDEO)

Preuzmite sliku

Andy Sandness pokušao je samoubistvo pucajući si pištoljem u glavu malo prije Božića 2006. godine. Čim je povukao okidač, znao je da je učinio veliku pogrešku, piše DailyMail.

Njegova usta su bila raznesena, izgubio je vid u lijevom oku, a trebao je ugraditi cijevi za disanje i prohod hrane. Nije imao nos ni čeljust i samo dva zuba u ustima.

Nakon incidenta imao je više od 15 ne tako uspješnih operacija, sve dok 2012. godine nije dobio poziv od doktora Samira Mardinija koji ga je obavijestio kako se lansira novi program za transplantaciju lica i kako bi Andy bio idealan pacijent. Iako je samo dvadesetak ovakvih operacija izvedeno u cijelom svijetu zbog velike rizičnosti, Andy je odmah prihvatio ponudu.

Doktor Mardini i njegov tim posvetili su više od 50 subota tokom tri godine uvježbavajući ovu operaciju, koristeći 3D virtualnu salu i vježbajući na mrtvacima.

Šezdeset ljekara sudjelovalo je na ovoj operaciji u klinici Mayo u Minnesoti, a sama operacija trajala je 56 sati. Trebalo je 24 sata da se pripremi donorovo lice, a zatim 32 sata da se njime rekonstruiše Andyevo.

 • Dr. Mardini i tim rekonstruisali su Andyevu zdjelicu koristeći mišiće s kuka i kožu s noge. Koristili su žice kako bi spojili njegove očne kapke. Nos, obrazi, usne, brada i zubi pripadaju njegovom donoru. Kada je Andy nakon tri sedmice prvi put pogledao svoje lice, olovkom je napisao “Daleko iznad mojih očekivanja”.

  Njegovo novo lice nekad je pripadalo 21-godišnjem mladiću koji se ubio u junu 2016. godine. Obojica su imali samo 21 godinu kada su se odlučili na samoubistvo a dijelilo ih je oko 800 kilometara. Njihovi su se putevi susreli deset godina nakon što je Andy pokušao samoubistvo, te je tako tragedija jednog čovjeka značila novu priliku za drugog.

  Sandness sada pohađa terapiju govora u Mayo klinici u Minnesoti, sedam mjeseci nakon uspješne transplantacije lica. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,