Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Što više, to bolje: Bradonje su više seksi

brada-brkovi
Preuzmite sliku

Ženama su privlačniji muškarci s višesedmičnom bradom od glatko obrijanih i onih s trodnevnom bradicom, pokazali su rezultati nedavnog istraživanja u Australiji.

brada-brkovi

Zanimljivo, istraživanje – čiji su rezultati objavljeni u časopisu Evolution & Human Behavior – pokazuje kako stvari slično stoje i s heteroseksualno orijentiranim muškarcima: više im se sviđaju puna i višesedmična brada od glatko obrijanog izgleda i bradice od nekoliko dana.

Autori istraživanja, profesori sa Univerziteta New South Wales Barnaby J. Dixson i Rob C. Brooks, pokazali su fotografije deset nasmiješenih muškaraca skupini od 177 heteroseksualnih muškaraca i 351 žena. Svaki muškarac bio je prikazan glatko obrijan, s petodnevnom i desetodnevnom bradicom te punom bradom.

Potom su ispitanice i ispitanici trebali ocijeniti koliko su im prikazani muškarci privlačni. Apsolutni pobjednik? Među ženama, to je bila desetodnevna brada.

Kako to? ‘Muškarci zarasle u bradu djeluju muževnije i zrelije, ali i dominantnije i agresivnije. Moguće je da ih žene vide kao bolje očeve, koji mogu zaštititi djecu, a drugi muškarci kao agresivnije i moguću prijetnju’, naveli su Dixson i Brooks u istraživanju, a prenosi Huffington Post.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: