Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Što češće imate seks, veće su šanse da dobijete zdravo dijete

pregnant-sex
Preuzmite sliku

Žene koje su u redovnom kontaktu s partnerovom spermom imaju veće šanse za brzo začeće i rođenje zdravog djeteta, tvrde naučnici sa Univerziteta Adelaide.

pregnant-sexOni su otkrili da učestalo izlaganje sjemenoj tečnosti omogućava da ženin imunitet stvori toleranciju na stranu tečnost koja omogućava trudnoću.

U prosjeku je potrebno od tri do šest mjeseci redovnih polnih odnosa da bi imunitet žene osigurao zdravu trudnoću,” rekla je voditeljka studije, profesorka Sara Robertson.

Dodala je da, iako je moguće zatrudnjeti i kod seksa “za jednu noć“, kod takvih oplodnji su mnogo veće mogućnosti spontanog pobačaja ili trudničkih komplikacija poput preeklampsije.

U prosjeku svaki šesti par ima problema sa začećem, a naučnici vjeruju da bi se njihove šanse za dobijanje djeteta mogle povećati redovnim seksom.

Na svakih sto parova koji pokušavaju da dobiju dijete, njih 95 uspijeva to da ostvari u roku od dvije godine, 70 zatrudni u prvih šest mjeseci, ali samo 20 njih začne u prvom mjesecu “pokušavanja”.

Tuzlanski.ba / Vijesti.me

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: