Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tišina, svađa, kontakt očima: Ovo su znakovi koji vam ukazuju da sa vašim partnerom postajete stranci

Preuzmite sliku

Vjerovatno ste čuli izraz “7-godišnji svrbež”, koji se odnosi na tačku u kojoj se parovi prestaju osjećati sretno kao nekada u braku.

Međutim, prema statistici razvoda, ta se „opasna zona“ zapravo događa između 5 i 8 godina. Jedan od velikih razloga je polagano, ali postojano razdvajanje partnera na koje u velikoj mjeri utiču nezadovoljstvo i nedostatak napora. Pročitajte kojih je to 7 znakova zbog kojih parovi gube kontakt jedni s drugima, a koje ne bi smjeli ignorisati.

Često vas partner iznenadi, ali ne na dobar način

Sve što vaš partner kaže ili učini je izvan njegovog karaktera. Postoji toliko jak nedostatak komunikacije da ste čak prestali održavati kontakt jedni s drugima. Stvar je u tome što nikad ne prestajemo rasti ili se mijenjati, pa ako niste u kontaktu s njihovim mišljenjima ili ukusima, ovo bi trebao biti znak. Barem jednom sedmično pitajte ih kako stoje, šta ih je iznenadilo u posljednjih nekoliko dana ili šta je ostavilo utisak na njih. Također, pokušajte pogledati barem jedan film tokom sedmice i razgovarati o onome šta ste vidjeli, piše Bright Side.

Ne svađate se

Mit je da se sretni parovi nikad ne svađaju. Borbe proizlaze iz emocionalne nevolje – ako vam se ne sviđa nešto što je vaš partner učinio,ukažite mu kako biste spriječili ponavljanje istog problema u budućnosti. Dakle, kad prestanete s tim teškim razgovorima, to može dovesti do iscrpljenosti, frustracije i nedostatka vezanosti što bi se na kraju moglo izraziti na vrlo ružan način. Obratite pažnju na to kako se osjećate zbog onoga šta vaš partner radi i nemojte to zanemariti. Ako ste uznemireni, recite mu, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Ne možete imenovati nijednog kolegu kojeg vaš partner mrzi ili se s njim slaže

  Većinu sati provodimo na poslu, pa je praktično nemoguće neke svoje frustracije ne ponijeti kući. Sretni parovi rade “vremensku provjeru” dnevnih stvari – razmislite koliko vaš partner dijeli o svom radnom mjestu? Koliko se možete sjetiti? Ako je odgovor neugodna tišina, možda imate problema s komunikacijom. Nemojte ih samo pitati kako je protekao njihov radni dan, primijetite šta kažu o predstojećim sastancima i postavljajte konkretna pitanja. Vaš će partner primijetiti da ste zainteresovani i nećete morati voditi dosadne apstraktne razgovore.

  Niste uzbuđeni što s njima dijelite dobre vijesti

  Zamislite da ste dobili nevjerovatne vijesti, ko je prva osoba koju želite nazvati ili poslati poruku? Ako vaš prvi ili drugi odabir nije vaš partner, to znači da ste se već znatno razdvojili. Razmislite o korijenu problema. Jeste li prestali dijeliti vijesti sa svojim partnerom zbog njihove reakcije ili samo zbog općeg nedostatka komunikacije? U svakom slučaju, trebate pokušati obnoviti tu vezu provjerom s njima svako malo.

 • Vaša tišina više nije ugodna

  Sjećate se vremena kada je dovoljno bilo samo biti u njihovoj blizini i ne raditi ništa? U idealnom slučaju, ovaj osjećaj nikada ne bi trebao prestati, parovima bi trebalo biti ugodno jedni drugima čak i ako su zauzeti radeći odvojene stvari. Počnite polako radeći jednu stvar sedmično zajedno, to može biti igranje društvenih igara, gledanje TV-a ili filma ili čak zajedničko kuhanje.

  Primjećujete kako izbjegavate kontakt očima

  Kontakt očima prisiljava nas na interakciju s drugim ljudima, posebno kada je riječ o našem partneru. Ako izbjegavate njihov pogled, to bi moglo značiti da ne želite razgovarati ili slušati i da se otvoreno zatvarate od njih. Još jedan signal je da ne prekidaju kontakt očima sa svog telefona da bi vas pogledali. Kad vam se pogledi susretnu, pokušajte im se nasmiješiti i pogledajte šta će dalje učiniti. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,