Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

TikTokom se širi opasan trend zbog kojeg psi mogu postati agresivni i početi gristi

Preuzmite sliku

Tiktok izazovi mogu biti zabavni, no neki su vrlo opasni i treba ih izbjegavati pod svaku cijenu. Jedan takav trend je izazov lajanja na psa za koji stručnjaci za ponašanje životinja upozoravaju kako može biti vrlo opasan. 

Izazov se sastoji od toga da se vlasnici približe psu i glasno zalaju na njega. Psi različito reaguju, neki laju, neki se sakriju, a neki počnu režati. Jedan takav video koji je podijelila tiktokerica adrianchateau postao je viralan s više od 240 miliona pregleda, a njezin pas zaista je imao smiješnu reakciju.

@powerserg1287 #barkatyourdogchallenge ♬ original sound – Savyy

Okidač za agresivno ponašanje

Bez obzira na to koliko vam se ovo činilo zabavnim, lajanje u lice psa može biti okidač za agresivno ponašanje i potencijalno dovesti do ugriza. Stručnjakinja za ponašanje životinja Katie Scott-Dyer je upozorila na opasnost trenda: “Molim vas nemojte isprobavati ovaj izazov bez obzira na to koliko je vaš pas dobre naravi. Opasno je zato što psi dobro znaju da mi nismo psi i da ne ispuštamo takve glasove, a pogotovo ne u njihovom osobnom prostoru.”

Stručnjakinja je dodala kako ovim potezom riskirate gubitak povjerenja psa, a dijete, ako se nalazi u blizini, može biti ozbiljno povrijeđeno u takvim trenucima. Dodala je kako vlasnici moraju znati čitati govor tijela svog psa kako bi mogli prepoznati kad je njihov ljubimac u napetom stanju i treba mu pomoći da se osjeti sigurnim. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,