Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

“The Farmhouse”: Najljepši arhitektonski koncept života na planeti (FOTO)

Preuzmite sliku

Zgrade kompletno izrađene od drveta unutar kojih se nalaze i mini farme i bašte su nešto najljepše i najfunkcionalnije što je u posljednjih desetak godina plasirala savremena arhitektonska scena, prenosi Noizz.rs.

“The Farmhouse” je i dalje koncept, ali je sve bliži realizaciji. U ovim zgradama se nalaze male farme gdje se proizvodi hrana koju bi konzumirali ljudi koji žive u njima. To je ujedno odgovor na sve veću potrebu za hranom koja će u budućnosti postati još veća. Sve je organski i čitava zgrada je samoodrživa.

Sama proizvodi dovoljno toplote koja se može koristiti i u uzgoju povrća i voća. Sistem navodnjavanja filtrira kišnicu kao i prljavu vodu, obogaćuje je hranljivim materijama i šalje dalje u “zelene kuće”. Bačena hrana se može lokalno skupljati u podrumima zgrada. Zatim se pretvara u đubrivo i ponovo koristi za uzgoj nove hrane.

Ove zgrade je projektovao i osmislio arhitektonski biro iz Austrije “Studio Precht” koji vodi bračni par Kris i Fei Tang Precht. Njih dvoje objašnjavaju da će se sljedećih 50 godina konzumirati više hrane nego posljednjih 10.000 godina, a 80 posto te iste hrane će se pojesti u gradovima.

– Jasno je da moramo naći ekološku alternativu našem trenutnom prehrambenom sistemu. Onu u kojoj ćemo saditi, uzgajati i to jesti – rekli su.

Kris i Fei Tang su 2013. osnovali svoju firmu i vjeruju da arhitektura mora biti most između prirode, kulture i ljudi.

– Sve postaje prilagodljivo – naši gradovi su fleksibilniji, ali kompleksniji. Stvari se konstantno mijenjaju, ali arhitektura ostaje sporohodna. Na primjer, kada par kupuje novu kuću, nekako moraju da isplaniraju kako žele da žive sljedećih 20 godina – koliko djece će imati? Da li će imati psa? Da li im se useljava i svekrva?

Moraš da misliš toliko unaprijed i zatim kupiš kuću koja će ti sve to omogućiti. To ne korespondira sa fleksibilnošću koju naša generacija želi da ima. Zato možda u arhitekturi imamo način da napravimo zgrade koje se prilagođavaju određenom životnom standardu. Kad imaš djecu ona rastu i odu od kuće jer odlaze na fakultet, pa možeš da prodaješ dijelove svoje kuće. Takođe, kad dobiješ poslovnu ponudu na nekom drugom mjestu, tvoja kuća može da putuje s tobom. Arhitektura koja se zaista adaptira na fleksibilan životni stil novih generacija. Tu postoji mnogo mogućnosti – kaže Kris.

Ideja ovih kreativaca je da u gradovima imamo što više živih zgrada.

– Svi smo vidjeli šta se dešava u Kini i Indiji i ostalim dijelovima svijeta koji su gusto naseljeni- ogroman je progres u njihovom rastu, ali istovremeno je toliko zagađenja, skandala,…Mi, arhitekte, smo dio problema stvaranja zagađenja. Postoje alternative, načini da implementiramo nove materijale – kaže arhitekta.

Zgrade koje projektuje nisu samo za ljude, već i za prirodu.

– Vraćamo prostor biljkama da rastu na krovovima zgrada i ljudima dajemo mogućnost da prave svoje bašte, vrtove, čak i na velikim visinama – zaključio je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,