Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Test ličnosti: Otkrijte svoju mračnu stranu

Preuzmite sliku

Sve što je potrebno je da uzmete papir i olovku i po redoslijedu pitanja odaberete jedan od četiri ponuđena odgovora koja se najviše uklapa u vaš stav i profil ličnosti.

Na kraju, pogledajte pod kojim slovom imate najviše odgovora i pročitajte rezultate testa.

1. Nalaziš se na izletu i nakon duge šetnje iznenada nailaziš na:

a) Vrlo privlačnu osobu
b) Pećinu
c) Raskrsnicu
d) Neobičnu kuću

2. Ponuđene su ti četiri karte na izbor, koju od njih ćes odabrati:

a) As karo
b) As pik
c) As tref
d) As herc

3. Muči te jeziva noćna mora i naglo se budiš iz sna, zato što:

a) Goriš u strašnoj vatri ili plamenu
b) Padaš sa nepregledne visine i propadaš u beskraj ili tamu
c) Progoni te strašni monstrum, krvoločni ubica ili davitelj
d) Daviš se u vodi

4. Neko ti je poklonio:

a) Privezak
b) Sat
c) Šešir
d) Parfem

5. Neobično važan “detalj” u tvojoj kući ima:

a) Ogledalo iznad spavaćeg kreveta
b) Ogroman đakuzi u sjajnom kupatilu
c) Diskretno osvetljenje i prozori
d) Veliki i topao kamin uz udobnu fotelju ili ležaj

6. Ponuđene su ti četiri stvari na izbor, koju ćeš od njih odabrati:

a) Stari novčić
b) Pješčani sat
c) Lampu
d) Starinski ključ

7. Da možeš da kazniš svog najgoreg i najvećeg neprijatelja, to bi učinio(la) na sljedeći način:

a) Poslaćeš ga u manastir
b) Oduzećeš mu ono što najviče voli
c) Mučićeš ga najgorim spravama za mučenje
d) Osudićeš ga na vječnu samoću

8. Pred tobom se nalazi špil karata, ti sigurno izvlačiš:

a) Asa
b) Kralja
c) Džokera
d) Damu / žandara herca

9. Osjećao(la) bi se potpuno bespomoćno kada bi se desilo:

a) Da je oko tebe beskrajna tama
b) Da ostaneš potpuno nepokretan(a) i bolesno paralisan(a), kao biljka
c) Da te neko zatvori u lavirint iz kojeg nema izlaza
d) Da ostaneš sam(a) nakon apokalipse

10. Usled užasnog požara ili nesreće, možeš da učiniš samo jedan pokret i tom prilikom da spasiš:

a) Svog ljubavnika(cu)
b) Deset poznatih osoba
c) Sestru / brata
d) Četrdeset nepoznatih osoba

11. Dobio(la) si zlatnu ribicu koja može da ti ispuni samo jednu želju, ti ćeš odabrati:

a) Kompletnu i savršenu promjenu izgleda, uspeh i moć
b) Putovanje kroz vrijeme
c) Beskrajnu mladost
d) Sreću i ljubav

12. Tvoja neostvarena fantazija je:

a) Da imaš moć i da budeš gospodar
b) Da imaš mističnu moć i da postaneš čarobnjak
c) Da po potrebi postaneš nevidljiv(a)
d) Da imaš krila

13. Povremeno osjećaš strah od:

a) Neuspjeha i nemoći
b) Gubitka i siromaštva
c) Izdaje i prevare
d) Samoće i bolesti

14. Nalaziš se u prilici da dobiješ božanski dar, odabraćeš:

a) Eliksir vječnosti
b) Argusovo – svevideće oko
c) Čaroban štapić
d) Kamen znanja i mudrosti

15. Da možeš ti bi želio/željela:

a) Da upravljaš svijetom
b) Da posjetiš druge planete
c) Da upoznaš i doživiš tajanstveno / mistično
d) Da posetiš „Rajski vrt“

16. Želiš da se opustiš u svojoj kući uz dobar film, koji žanr najviše odgovora tvom raspoloženju:

a) Akcioni / erotski
b) Komedija / mjuzikl
c) Naučna fantastika
d) Psihološka drama / ljubavni

Rezultati testa

Ukoliko imate najviše odgovora pod “a”:

Za Vas se najveći životni izazovi kriju u drugim ljudima i u odnosu s njima; kroz njihove postupke, ponašanje i djelovanje. Pokreće Vas velika strast, impuls koji se zasniva na čulnosti, putenosti, dodiru, hedonizmu, užitku. Bez obzira koliko djelujete snažno (psihološki ili fizički) u osnovi Vi ne možete bez drugih. Težite ka ekstremima, dozvoljavate drugima da Vas usreće, ali također i da Vas razočaraju i povrijede. Za Vas faktor iskustva nema bitan utjecaj, skloni ste ponavljanju principa istih grešaka (karma ili?) u novim ili sličnim situacijama, kao i sa novim osobama.

Ponekad hodate po “tankoj liniji” između radosti i tuge, sreće i nesreće, stvaralačkog i rušilačkog nagona … kao u igrama bez granica Vama je važno kretanje i da idete dalje kroz život. U biti Vi ste slabiji nego što se predstavljate pred svojom okolinom i nego što to drugi misle. Ponekad se ne možete zaustaviti u kritičnom trenutku. Imate naglašenu sklonost ka fiksacijama. Fiksacije su sklonost očuvanju obrazaca ponašanja, emocija i misli kojima su se osobe služile u dotadašnjem životu.

Ukoliko imate najviše odgovora pod “b”:

Vi imate naglašenu potrebu istraživati svijet oko sebe, ali prvenstveno radi zadovoljenja vlastitih poriva. Kada ostvarite svoje ciljeve i zadovoljite svoje široke apetite, onda i drugi mogu biti zadovoljni. Užitak, radost i sreću dijelite sa drugima, ali zauzvrat očekujete neko posebno zadovoljstvo, priznanje ili “nagradu”. Vrlo ste uporni u svojim namjerama i skoro uvijek pronalazite način ili opravdanje da ostvarite svoje ciljeve. Ukoliko ste razočarani, tužni ili povrijeđeni, tražite način da brzo “kompenzirate gubitak” i da potisnete svoju slabost.

Iskustvo na Vas djeluje vrlo poučno, ali ponekad zbog skrivene slabosti znate popustiti pred novim izazovom. U biti Vi ste jači nego što se predstavljate pred svojom okolinom i nego što to drugi misle. Ali, Vama su potrebni drugi da bi se zaustavili u kritičnom trenutku. Imate naglašenu sklonost ka različitim sublimacijama. Sublimacije su pretvaranje impulsa kao što su seks, bijes ili bilo koji drugi koji je u tom trenutku označen kao takav, u društveno prihvatljive, produktivne radnje. Cilj ovog mehanizma odbrane je da se svladaju sirovi nagoni i agresivni impulsi.

Za razliku od drugih mehanizama odbrane, potisnute i zaboravljene želje ovdje ne ostaju stalno potisnute već se izražavaju kroz društveno prihvatljive ciljeve i motive koji su korisni i za pojedinca i za društvo. Npr. snažan agresivni motiv može biti sublimiran u sportsko – natjecateljski duh i za postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Umjetnička djela, ples, humor su također primjeri sublimiranih nagonskih impulsa.

Ukoliko imate najviše odgovora pod “c”:

Vi znate privući pažnju ili ostaviti utisak, već na prvi pogled ili kroz neobičan stil ponašanja i originalnost. Privlače Vas nesvakidašnje situacije, veći ekstremi, ponekad želite prekoračiti pravila ili “postavljene granice”. Nesvjesno se upravljate po principu: kad je dobro Vama – dobro je i drugima, kada je loše Vama – drugima je još gore. Posjedujete ogromnu energiju, ali nije lako kontrolirati tu snagu koja oscilira. Pozitivan impuls stvara mogućnost za radost, užitak i sreću, ali Vaš unutrašnji impuls za promjenom je jači od potrebe da se ustalite.

Kad ste razočarani, tužni ili povrijeđeni, uraditi ćete sve što je potrebno da “eliminirate” neugodu. Učite na svojim greškama i znate uveličati stvarnost ili svijet oko sebe. Prekidi, odricanje i kažnjavanje je cijena koju plaćate ili naplaćujete za različite propuste. U biti Vi ste slabiji nego što se predstavljate pred svojom okolinom i nego što to drugi misle. Vaša velika slabost je, da se ne znate zaustaviti u kritičnom trenutku. Imate sklonost k različitim opsesijama.

Ukoliko imate najviše odgovora pod “d”:

Kod Vas je naglašena velika maštovitost i emotivnost, ali upravo ta duboka emotivnost (preosjetljivost) predstavlja Vašu najveću i istovremeno najslabiju stranu. Ukoliko svoju energiju usmjeravate ka afirmaciji i zadovoljstvu, ako Vas prati harmoničan odnos sa drugima – Vi predstavljate beskrajni izvor radosti. Ali, ako doživljavate razočarenje, bol i patnju okrećete se od drugih i postajete skloni (samo)kažnjavanju i autističkim predstavama.

Bez obzira koliko djelujete “zavisni” od drugih, Vi duboko u sebi težite ka kompletnom razvoju osobnosti i zadovoljenju svojih potreba o “savršenstvu”. U biti Vi ste jači nego što se predstavljate pred svojom okolinom i nego što to drugi misle. Imate odličan instinkt za samoodržanjem, možete predvidjeti opasnost ili nevolju i kad se nađete u neugodnoj situaciji – to je zato što ste sami “tražili” novi izazov, iskustvo ili nešto “nemoguće”. Vi se znate zaustaviti u kritičnom trenutku, ali, ako želite znate zaustavite i druge. Imate naglašenu sklonost ka velikim fantazijama, piše Monamagazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje