Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Teško se koncentrišete i ne obavljate obaveze na vrijeme? Riješite to pomoću ove tehnike

Preuzmite sliku

Kada je u pitanju produktivnost koja vodi do dobro odrađenog posla, najbitnije su stavke dobra organizacija te ostajanje u fokusu.

Međutim, koncentracija postaje nestabilna iz mnoštva razloga. Nekada je to teško privikavanje na novi način posla (primjerice rad od doma u vrijeme pandemije), nekada je to zatrpanost poslom, a nekada je manjak koncentracije jednostavno posljedica stresa ili je povezan s nekim mentalnim problemima. Međutim bez obzira na uzrok koji se krije iza toga, morate znati da rješenje uvijek postoji te da ono dolazi u različitim oblicima za različite ljude.

Jedan od tih oblika je i Pomodoro tehnika koju je u kasnim osamdesetima osmislio talijanski student Francesco Cirillo. Njegov je cilj bio steći što veću koncentraciju za učenje, a pomagalo u tome mu je bio kuhinjski tajmer u obliku paradajza (tal. Pomodoro), po kojem je tehnika i dobila ime. Nakon što mu je ta tehnika promijenila način učenja i efektivnost, Cirillo je odlučio napisati knjigu o svemu što je naučio, a njegova se tehnika danas koristi u cijelome svijetu za postizanje bolje organiziranosti i boljih rezultata.

  • Kako izgleda Pomodoro tehnika?

    Prvi je korak odabrati određeni zadatak. To može biti preslagivanje ormara, rješavanje predmeta koji vam ne trebaju, spremanje kuhinje ili učenje za ispit. Kada ste odabrali obavezu, naviti ćete tajmer na 25 minuta te ćete tih 25 minuta neometano rješavati ono što trebate. Dakle, nema telefona, provjeravanje mailova, prekida za kratki obrok, kuhanje čaja ili skrolanje po Instagramu. Kada je završilo vaših 25 minuta, uzmite si 5-minutno pauzu za vrijeme koje ćete se istegnuti, plesati uz omiljenu pjesmu, odraditi brzu šetnju ili nešto drugo što vas opušta.

    Nakon toga slijedi novih 25 minuta, a kada odradite 4 ponavljanja od 25 minuta, dozvoljeno vam je uzeti odmor od 20 do 30 minuta. Ključ svega je to da ostanete u fokusu, u potpunosti koncentrirani na zadatak koji obavljate te da isključite sve potencijalne distrakcije poput interneta, tona na mobitelu, obavijest i slično. Sve što vam za Pomodoru tehniku treba je tajmer te olovka i papir na koji ćete zapisati koliko ste rundi odradili kako biste znali koliko vam je vremena trebalo za određeni zadatak. (ljepotaizdravlje.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,