Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tek kupljenu odjeću trebate oprati jer može nepovoljno uticati na zdravlje

Preuzmite sliku

Preporuke da novu odjeću treba oprati prije prvog nošenja nisu uzaludne niti pretjerane – na taj način smanjićemo rizik od alergije i smanjiti kontakt sa hemijskim supstancama koje iritiraju kožu, remete rad endokrinog sistema i nepovoljno utiču na reprodukciju.

Od januara 2017. francuska zdravstvena agencija Anses sprovela je istraživanje u kojoj je učestvovalo 30 pacijenata u cilju ispitivanja iritirajućih supstanci u odjeći i obući.

Istraživači su analizirali koje se supstance nalaze u artiklima koje su učesnici u istraživanju nosili, kao i kakve su simptome izazivale.

Analize na četrdeset novih artikala ukazale su na prisustvo nonilfenola, formaldehida, pa čak i slabo istraženih supstanci poput parafenilen-diamina, koji isto tako može izazvati kontaktni dermatitis.

Da bi se smanjila izloženost pomenutim hemikalijama, bojama za odjeću, ali i bakterijama i gljivicama koje se mogu naći na odeći (naročito ako je već bila probana), važno je da operemo nove artikle prije prvog oblačenja. (doktor.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,