Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tehnika koja čuva živce: ‘Isprobala sam ogledanje, trik za rješavanje svađe u braku’

Preuzmite sliku

Tokom svađe sam previše energije ulagala u povrijeđeni ego nego u slušanje supruga. Ogledanje mu je omogućilo da govori, a mene prisililo da slušam, i obrnuto, ispričala je Jersey Griggs

– Ogledanje je najbolji način da dvije osobe riješe sukob, rekla bi moja mama dok sam ja kolutala očima na tipičan tinejdžerski način. Tek kad sam završila u višegodišnjoj vezi, otkrila sam da je cijelo vrijeme bila u pravu – kaže Jersey Griggs, spisateljica specijalizovana za životne teme iz SAD-a i dodaje da je odrasla uz majku Marthu Lauber, kliničku psihologinju koja je koristila tehniku rješavanja sukoba – tzv. ogledanje (eng. Mirroring).

– Poznato i kao limbička sinkrona, ogledanje je oponašanje ljudi oko nas. Ogledanje može pomoći u uspostavljanju odnosa između ljudi, a istraživanjem je utvrđeno da poboljšava međuljudske vještine kod djece – dodala je.

I Jersey je isprobala ogledanje kada se jednom prilikom posvađala sa suprugom i pomoglo je, bolje su se razumjeli.

Evo kako je to opisala:

‘U braku smo pet godina, zajedno puno duže. Suprug i ja se jako dobro slažemo. Smijemo se, uživamo u istim aktivnostima i jako se volimo. Uprkos svemu, daleko smo od savršenog. Svaki odnos ima svojih uspona i padova, a tokom nedavnog pada, činilo se da se previše borimo jedno s drugim.

Jedne večeri naša se mala rasprava pretvorila u sveobuhvatnu svađu. Prvobitno neslaganje, koje je zapravo bilo nevjerovatno glupo, postalo je prenapuhano. Nakon sat vremena naše svađe, bez naznaka primirja, u mojoj se glavi pojavio mamin glas: ‘Pokušajte se ogledati. To je jedini način da se riješi svađa’.

Sjedili smo na kauču jedno nasuprot drugoga, objasnila sam mu kako raditi ogledanje i kako djeluje. Naizmjenično, svaki od nas je govorio jasnim rečenicama, dijeleći svoje osjećaje. Drugi bi ga s pažnjom slušao, a zatim bi ponavljao riječi doslovno, mijenjajući lične zamjenice po potrebi.

Ja: ‘Osjećam se povrijeđeno što ti se ne sviđaju naši ukrasi za božićno drvce, jer smatram da su važan simbol naše veze.’ (Rekla sam vam da je nevjerovatno glup razlog)

On: ‘Osjećaš se povrijeđeno što mi se ne sviđaju naši ukrasi za božićno drvce, jer smatraš da su važan simbol naše veze.’

Nastavili smo tako dok ja nisam osjetila da me je dovoljno čuo, da sam saslušana, a tada je na mog muža došao red da priča, a ja da ponavljam. Na moje iznenađenje, izgovarao je jasno svoje emocije s dubinom osjećaja koja mu nije bila karakteristična.

Kasnije, kada sam s majkom razgovarala o ovom slučaju, nije se iznenadila. Rekla je: ‘Potrebna je samo jedna osoba za početak ogledanja, a ako ste voljni stvarno slušati, odjednom se pokreće cijeli proces.’.

Bila je u pravu. Tokom naše svađe sam previše energije ulagala u svoj povrijeđeni ego nego u slušanje svog supruga. Potpuno sam isključila njegove osjećaje u korist mojih. Ogledanje mu je omogućilo da govori, a mene prisililo da slušam, i obrnuto.

Rezultat je bio nešto zaista divno, napokon smo se razumjeli. Naš bijes se raspršio. Sljedeći vikend smo proveli izrađujući božićne ukrase. Bio je to jedan od najboljih dana u toj godini.

Do dana današnjeg moja mama je čvrsto uvjerena da je ogledanje najbolji način rješavanja sukoba.

Naime, kada normalna osoba sluša nekog drugog, ona već razmišlja o svojim argumentima i zapravo ne sluša drugu stranu empatično. Ali, kada dođe do ogledanja i morate ponoviti što druga osoba kaže, vaš mozak neće moći raditi dvije stvari odjednom. To je tajna ogledanja – presijecanje vlastitih pokušaja argumentiranja kako biste konačno mogli čuti supružnika.

Iako je recept za to vrlo jednostavan, u praksi to nije lako izvesti jer kod obje strane mora postojati iskrena volja za slušanjem.

Prisjetila se djetinjstva i mudrih maminih lekcija

– Tokom mojih burnih tinejdžerskih godina, ogledanje je bila često primjenjivana metoda rješavanja sukoba u našem domaćinstvu – ispričala je.

– S dvije kćeri tinejdžerke i mnogim namrgođenim jutrima, moja se majka mudro poslužila ovom tehnikom kao načinom da je njena djeca čuju. Tokom jednog razdoblja u mom životu, kada sam se često osjećala kao da me niko ne razumije, slušanje majke koja reflektuje moje osjećaje, pomoglo je umanjiti moj bijes. A kad smo se sestra i ja posvađale pa ogledale jedna drugu, otvorile smo put međusobnom razumijevanju – prisjetila se, a prenosi Business Insider. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,