Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Taksi: Najjeftiniji gradovi za prevoz na planeti

Preuzmite sliku

Od legendarnih londonskih crnih, još legendarnijih njujorških žutih pa sve do raznih tuk – tukova, taksi prevoz širom svijeta zaista se često razlikuje.

Jasno, jednako tako, razlikuje se i njegova cijena. I dok ste nekad mogli proći loše i platiti mnogo više u nepoznatom gradu, danas kad je internet dostupan svugdje oko vas, možete jednostavno saznati koliko taksi stvarno košta u svakom kutku svijeta, piše PunKufer.hr.

Kako prenosi Lonely planet, stranica Silverdoor Apartments napravila je analizu koliko košta milja vožnje u pedeset glavnih gradova diljem svijeta. Kako biste lakše računali, napomenimo da kopnena milja iznosi 1.609 metara, dakle nešto više od kilometra i pol.

Rezultati su pokazali kako ćete taksi platiti najjeftinije u egipatskoj prijestolnici – Kairu, gdje će vas milja vožnje koštati oko 0,26 KM.

S druge strane, u glavnom gradu Švicarske Bernu, ukoliko niste bogati, prijeti vam – bankrot. Ovdje ćete za vožnju taksijem prema pređenoj milji izdvojiti oko nevjerojatnih 23,6 KM. Da, ovo je bolno samo i pročitati, a slične cijene su i u Oslu te u Londonu.

Nakon Kaira, u TOP 10 najjeftinijih našli su se redom Mexico city, New Delhi, Bukurešt, Manila, Hanoi, Sofija, Bangkok, Rabat i Ankara. Dakle, na europskom kontinentu vozikati ćete se povoljno tek u Rumuniji i Bugarskoj. Dobra je vijest kako je u prvih sedam gradova za pređenu milju potrebno izdvojiti ispod 2,10 KM. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,