Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tajno oružje protiv pivskog stomaka

Preuzmite sliku

Četiri šolje zelenog čaja dnevno mogle bi biti ključne kod topljenja tzv. pivskog stomaka kod muškaraca, pokazalo je istraživanje Univerziteta Baylor College of Medicine.

Muškarci iznad 50 godina, koji spadaju u grupu gojaznih, učestvovali su u jednogodišnjem istraživanju za gubljenje „pivskog stomaka“, a korištene su tri metode za sagorijevanje opasne vrste tjelesne masti, od kojih je „zelena mediteranska“ dijeta dala najbolje rezultate.

Istraživači objašnjavaju da obilje pasulja, mahunarki, cjelovitih žitarica i lisnatog povrća smanjuju 3.9 posto tjelesne mase. Zeleni čaj se pokazao ključnim.

 • Uz njegovu pomoć ispitanici koji su dosledno sledili tzv. zelenu mediteransku ishranu sagorevali su opasnu vrstu telesne masti četvorostruko brže od većine onih koji su na dijeti, pokazalo je istraživanje, piše jutarnji.hr.

  Nakon 18 mjeseci nivo visceralne masti (za razliku od potkožnog sala, ona je opasnija jer se nalazi ispod sloja mišića) smanjila im se za 14 posto, u poređenju sa samo 4,5 posto u kontrolnoj grupi koja je jela standardnu zdravu hranu.

  Visceralna masnoća obavija se oko vitalnih organa i unutar stomaka, obično dajući nekome oblik pivskog stomka ili jabuke. Ova vrsta je najopasnija jer se smatra da oslobađa hemikalije i hormone u krv koji izazivaju upalu, povezanu s hroničnim bolestima poput bolesti srca i bolesti masne jetre.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,