Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tajna koja bi vam mogla poboljštati seksualni život: “Morate probati vanjski odnos”

Nova istraživanja pokazuju da bi tajna za postizanje orgazma tokom seksa mogao biti “vanjski odnos”. Prema riječima seksualne terapeutkinje i kliničke psihologinje Janet Hall sa Sveučilišta u Melbourneu, samo 20 posto žena orgazam doživljava penetracijom.

“Mlađi muškarci ne znaju kako pomoći ženi da postigne orgazam. Naime, muškarac ne pruža ženi orgazam, on joj pomaže da ga postigne. Seks bi trebao biti davanje i primanje užitka na cijelom tijelu, ne samo na genitalijama, ne samo unutar vagine”, tvrdi ona.

Doktorica Hall uvjerena je da je ideja da je penetracija najvažnija u seksu jako štetna.

“Penetracija je muški model idealnog seksa, muškarci zaboravljaju da se najviše uživa na putovanju a ne na cilju. U mojoj klinici, većina žena priznala je da im je potrebna klitoralna stimulacija da dožive orgazam, iako neke mogu doživjeti orgazam unutarnjom stimulacijom partnerovim prstima ili vibratorom te stimulacijom G i A tačke, koja se nalazi blizu cerviksa”, rekla je.

Podatke kojima raspolaže prikupljala je 15 godina putem upitnika na stranici svoje klinike. Čak 80 posto žena priznalo je da im je potrebno još nešto uz penetraciju da dožive orgazam, poput ljubljenja, masiranja, vibratora, stimulacije klitorisa i oralnog seksa. Sve to Hall stavlja pod zajednički naziv “vanjski odnos”.

Izbjegava termin predigra jer on implicira da to nije važan dio seksualnog iskustva. Dodala je da se žene često osjećaju posramljeno kad ne dožive orgazam pa misle da ga moraju glumiti.

Preporučuje ženama da ne osjećaju pritisak te da se zabave tokom seksa. “Nađite knjige i web stranice koje će vas potaknuti da isprobate različite stvari. Upotrijebite maštu”, zaključila je.  (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,