Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tajna dobre kahve

tajna dobre kahve
Preuzmite sliku

Turski degustator za kahvu Baris Halvacioglu tvrdi da je odlika dobre kahve da ima takav okus da se u nju ne treba dodavati šećer ili bilo šta drugo

tajna dobre kahvePovodom nastupajućeg muslimanskog praznika Bajrama u Turskoj je povećana i prodaja kahve, tradicionalnog napitka koji se vijekovima pije u svijetu, i za koji se kaže da ‘nosi 40 godina sjećanja’.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, popularni turski degustator i gurman za kahvu Baris Halvacioglu otkrio je tajne ‘dobre kahve’. On kaže da je glavna odlika dobre kahve da joj je okus dovoljno jak da se konzumira sama, bez ikakvih dodataka.

Najšturiji opis dobre kahve jeste da nema potrebe da u nju dodajete šećer. Ova karakteristika važi za sve vrste kahve. Kada pijete dobru kahvu, bilo da je riječ o tradicionalnoj ili espresso kahvi, ne biste trebali imati potrebu da dodajete šećer, mlijeko ili bilo šta drugo. Okus kahve mora biti dovoljno jak da podmiri sve vaše želje. Okus kahve ne bi smio biti kiselkast, ali to je nešto što ima veze sa klimom i geografskim odlikama regije u kojoj se spravlja“, rekao je Halvacioglu.

Istaknuvši da je pijenje kahve kroz vijekove postalo tradicija mnogih naroda u svijetu i da se kahva stoga spravlja na različite načine, Halvacioglu je kazao da je dobra kahva uvijek dobar povod za razgovor i druženje.

Tuzlanski.ba / Andadolija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: