Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tačke na vašem tijelu na koje nije pametno nanositi parfem

Preuzmite sliku

Najbolja mjesta za parfem su zglobovi, vrat i zadnja strana koljena. Primjenjujući parfem na ta područja koja emituju toplinu, vaš omiljeni miris neće nadražiti vašu kožu

Bez parfema nemoguće je zamislit dan. Naravno, kada stojimo cijeli dan doma vjerovatno nam neće trebati parfem, ali ako izlazimo onda će nam ovaj spas zasigurno trebati. Jer ko ne voli fino mirisati?

No, kao što zna svaki ljubitelj parfema, definitivno je moguće pretjerati s doziranjem parfema. Ali bez obzira na pretjerano špricanje postoje i mjesta na kojima ne biste trebali špricati parfem.

Oči

Možda vam je jedno od najočitijih mjesta za izbjegavanje prskanja parfema blizu očiju. Parfemi na bazi alkohola sadrže etil – neki se sastoje čak od 95 posto, što može izazvati iritaciju i peckanje ako dođe u kontakt s osjetljivim mjestima, poput vaših očiju.

Kosa

Kosa prirodno upija mirise, zbog čega se u početku može činiti dobra ideja raspršiti miris po kosi. No parfemi na bazi alkohola zaista mogu isušiti, pogotovo ako parfem prskate direktno na kosu. Umjesto toga, pošpricajte parfem na četku za kosu, a zatim četkajte kosu kako ju ne biste oštetili ili pokušajte raščešljati krajeve, i to tako lagano.

Ruke

Iako nanošenje parfema na zapešće može biti jedan od najpopularnijih načina da cijeli dan mirišete, parfemi na bazi alkohola mogu kožu učiniti suhom i potencijalno izazvati pucanje i krvarenje. Osim toga, ako vam se dogodi da trljate oči nakon što pošpricate parfem na ruke, to bi moglo izazvati iritaciju.

Ispod pazuha

Prskanje parfema na vaše pazuhe predstavlja još jedan potencijalni uzrok iritacije. Interakcija između vašeg parfema i znojnih žlijezda vaših pazuha može rezultirati svrabom i peckanjem.

Genitalije

Slično tome, prskanje parfema u blizini privatnih područja također može rezultirati suhom kožom. Žene, mirisi mogu potencijalno nadražiti vaginu i uzrokovati upalu, svrbež i bol.

Gdje umjesto toga prskati?

Najbolja mjesta za parfem su zglobovi, vrat i zadnja strana koljena. Primjenjujući parfem na ta područja koja emituju toplinu, vaš omiljeni miris neće nadražiti vašu kožu, piše Reader's Digest. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,